• Dedeman cumpără un teren de aproximativ 6 hectare în Giurgiu și completează astfel acoperirea națională a rețelei sale de magazine.
  • Tranzacția reflectă tendințele din piața imobiliară de retail, care ating în 2024 un volum de aproximativ 450 milioane euro, în ciuda incertitudinilor economice și politice.
  • Terenurile cu documentații de urbanism aprobate rămân atractive pentru dezvoltatori, care continuă expansiunea prin parcuri comerciale și magazine stand-alone.

Dedeman, cel mai mare retailer de bricolaj din România, cumpără recent un teren de aproximativ 6 hectare în apropierea Vămii Giurgiu, la granița cu Bulgaria, într-o tranzacție intermediată de compania de consultanță imobiliară Colliers.

Prin această investiție strategică, Dedeman își va extinde rețeaua de magazine și ajunge în ultimul județ din țară în care nu era prezent.

Ce spune Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers România?

„Terenul beneficiază deja de documentație de urbanism aprobată pentru utilizare comercială, ceea ce permite demararea rapidă a lucrărilor pentru viitorul magazin Dedeman. Prin această achiziție, Giurgiu devine ultimul județ integrat în rețeaua retailerului, completând extinderea Dedeman la nivel național. Tranzacția reflectă dinamica pieței imobiliare, în special în sectorul de retail, care a accelerat semnificativ, susținut de consumul în creștere”, spune ea.

Titlurile zilei

AROBS estimează pentru 2025 o cifră de afaceri de 460 mil. lei
ANAF identifică 22.000 de persoane care închiriază locuințe prin Airbnb și Booking
Nokian Tyres începe livrările de anvelope
RAFINOR bate palma cu MAGNOR
VINE PRIMĂVARA ÎN AGRICULTURĂ
ÎNLOCUIEȘTE A.I.-UL CREATIVITATEA?

Care sunt tendințele pieței de terenuri pentru retail în 2024?

Tranzacțiile cu terenuri destinate proiectelor de retail reprezintă, în 2024, circa 20% din volumul total al pieței, care se apropie de pragul de 450 de milioane de euro înregistrat în anul anterior, în ciuda unui climat economic și politic marcat de incertitudine, potrivit raportului anual publicat de Colliers.

Consultanții Colliers observă că retailerii continuă să se concentreze pe consolidare și extindere, încheie acorduri de lungă durată și vizează în special zonele rămase neacoperite.

Care este disponibilitatea terenurilor și perspectivele dezvoltatorilor?

Oferta de terenuri rămâne variată, iar proprietățile bine poziționate și cu documentații de urbanism aprobate se tranzacționează rapid, și își mențin valoarea fără ajustări semnificative de preț.

Care sunt strategiile de extindere ale dezvoltatorilor de retail?

„În acest context, dezvoltatorii de retail își continuă expansiunea, investind atât în parcuri comerciale de dimensiuni variate, în funcție de potențialul locației acoperite, cât și în magazine stand-alone operate de marii jucători din industrie. Pe lângă acestea, terenurile de mari dimensiuni, potrivite pentru proiecte mixte, în care de cele mai multe ori regăsim și o componentă comercială, continuă să joace un rol important în dinamica pieței”, spune Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers România.