- Romgaz și OMV Petrom încep forajul în perimetrul Neptun Deep.
- A început forajul pe zăcământul Pelican Sud.
- Demararea producției este estimată pentru 2027.
- Forajul pentru cele 10 sonde vor dura până T4/2026.
- OMV Petrom: Statul român va câștiga 20 mld. €.
- Rezervele estimate de gaze ale Neptun Deep: 100 mld. metri cubi.
- România produce în prezent 9-10 mld. metri cubi gaze/ an.
OMV Petrom şi Romgaz încep forajul pentru dezvoltarea şi exploatarea zăcămintelor de gaze naturale Pelican Sud şi Domino din perimetrul Neptun Deep, situat la 160 de km în largul Mării Negre.
Advertisment
În valoare de 4 miliarde de euro, Neptun Deep este cel mai amplu proiect energetic aflat în plină desfăşurare la acest moment în România. Și primul de explorare şi producţie la mare adâncime din întreaga istorie a României.
Prima producție este estimată în 2027. Neptun Deep va contribui la producţia de gaze a României cu circa 8 miliarde de metri cubi anual, spun cele 2 companii într-un raport publicat la BVB.
Titlurile zilei
Rezervele estimate de gaze ale Neptun Deep sunt 100 mld. metri cubi. Adică echivalentul consumului naţional pentru zece ani.
Prin dezvoltarea acestui proiect, România îşi poate asigura necesarul de gaze naturale din surse interne“, spune Christina Verchere, CEO, OMV Petrom. OMV Petrom şi Romgaz investesc împreună până la 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep.
Ce spune Dumitru Chisalița, președinte, Asociația Energia Inteligentă, pentru Aleph Business?
Vom renunța la gazele rusești în regiune?
„Să știți că în momentul de față gazele rusești ajung în Europa, dar via alți furnizori, adică sunt foarte puține gaze rusești care mai ajung direct în Europa, mai ales după oprirea tranzitului din 1 ianuarie 2025. Prezența gazelor din Marea Neagră în România practic și probabil va elimina aproape în totalitate prezența gazelor naturale folosite în România.
Nu putem să spunem că sigur se va întâmpla treaba asta, pentru că până la urmă avem o piață liberă, o piață deschisă. Asta înseamnă că în momentul în care lucrurile vor evolua în situația în care anumite gaze vor fi mai ieftine, pot să ajungă în România. Dar, în principiu, gazele din Marea Neagră sunt suficiente pentru consumul de gaze din România, sunt suficiente pentru consumul de gaze al unor țări de jur împrejurul României, și sunt convins că vor poziționa România cu siguranță ca un lider în Uniunea Europeană, ceea ce vrește producția de gaze natural, și un lider regional, ceea ce vrește furnizarea efectivă de gaze natural”, spune Dumitru Chisalița, pentru Aleph Business.
Ce va determina creșterea consumului de gaze la noi?
„Din păcate, în ultimii ani, consumul de gaze în România a scăzut. Această scădere a consumului de gaze se datorează, în primul rând, faptului că o parte din industrie s-a închis, fie datorită prețelor mari care au existat în 2022 în special, fie datorită unor situații care au derivat din perioada pandemică. În același timp, creșterea consumului de gaze în România se poate face exclusiv prin dezvoltarea unor noi capacități de producție, fie a energiei electrice, așa cum avem în momentul de față câteva proiecte mari, importante, de producție a energiei electrice bazându-ne pe gaze, fie prin relansarea industriei sau unei părți din industrie, și aici discutăm în special de industria chimică, industria petrochimică, o industrie care, în momentul de față ar produce un necesar care astăzi este foarte mult căutat, unnecesar de produse care este foarte mult căutat în Europa.
În același timp, trebuie să avem în vedere că în curând vom ajunge în situația de a folosi mai multe gaze naturale, inclusiv în zona casnică, ca urmare a proiectelor care s-au derulat în ultimii cinci ani de zile, odată cu racordarea gratuită cu ghilemele de rigoare de noi consumatori casnici, multe comune și-au dezvoltare în cele de distribuție și, probabil, aceste comune vor începe să și consume gazul natural. Deci, cumva, viitorul asigurării gazelor sau asigurării consumului de gaze din marea neagră în România este puternic influențat de dezvoltarea industrială, de construcția de noi capacități de producție pe diverse zone comerciale, zone de producție, în zona de producere a energiei electrice și în creșterea consumului de gaze în sectorului casnic”, încheie el.