• T.R.I.B.E. films este înfințat în 2024.
  • T.R.I.B.E. urmărește producerea unui conținut local de calitate.
  • Cristian Anastasiu este directorul general al T.R.I.B.E..
  • Cristian Anastasiu produce filmul Taximetriști.
  • Cristian Anastasiu produce filmul Klaus&Barroso.
  • T.R.I.B.E. films are parteneriate cu Netflix, Sky Showtime și Disney+.

Casa de producție TRIBE Films , înfințată în noiembrie 2024 de Alex Coteț (scenarist Miami Bici 1 si 2, scenarist si regizor Teambuilding), Cristian Anastasiu (fost Head of Acquisitions and Theatrical Operations la Vertical Entertainment și director al licentei Warner Bros pe cinema in Romania si Cehia) și Alex Teodorescu (director general Saga Film) are ca obiectiv producerea unui conținut local de calitate și distribuirea atât a conținutului străin, cât și local.

Printre filmele realizate anterior de Cristian Anastasiu se numără Taximetriști și Klaus and Barroso. TRIBE films are parteneriate cu toate lanțurile cinematografice, dar și cu principalele platforme de streaming, precum Netflix, Sky Showtime sau Disney+.

Ce spune Cristian Anastasiu, director general al T.R.I.B.E. films, pentru Aleph Business?

Ce planuri are T.R.I.B.E. Films pentru 2025?

„În 2025, ne propunem să distribuim un număr de șase spre șapte filme, atât internaționale, cât și românești. Deja am început în luna aceasta cu primele trei lansări. Am lansat film de acțiune cleaner cu Daisy Ridley și Clive Owen, la începutul lunii. Ieri am avut premiera unui film românesc Hoții de subiecte, care intră în cinematografe începând de astăzi, în avantpremiera, iar la începutul lunii viitoare vom lansa animația Prințesa și grădinarul, care este deja un succes mare de box office în Cehia și Polonia, țările coproducătoare.

Titlurile zilei

AROBS estimează pentru 2025 o cifră de afaceri de 460 mil. lei
ANAF identifică 22.000 de persoane care închiriază locuințe prin Airbnb și Booking
Nokian Tyres începe livrările de anvelope
RAFINOR bate palma cu MAGNOR
VINE PRIMĂVARA ÎN AGRICULTURĂ
ÎNLOCUIEȘTE A.I.-UL CREATIVITATEA?

În toamnă, după cum spuneam, vor urma alte câteva producții, atât românești. Filmul Y regizat de Maria Popistașu și Fete, filme și băieți, un film cu Vlad Gherman, Ioana Moșneagu, Ioana State în rolurile principale și dintre filmele străine urmează filmul Nuremberg, care este unul dintre favoriții estimați de acum pentru Oscarurile de anul viitor”, spune el.

Care este dimensiunea pieței de film și distribuție în România? Cât valorează această industrie și cum evoluează în ultimii ani?

„Este destul de greu de estimat, în momentul de față, care este dimensiunea pieței, pentru că nu există, sau nu s-au făcut încă măsurători concrete în acest sens. Înainte de pandemie, piața de cinema, de exemplu, era undeva la 11 milioane de spectatori și undeva la 50-60 de milioane de lei. După pandemie, aceasta a scăzut. Evident, cum s-a întâmplat în multe alte domenii. Și recuperarea a fost una foarte lentă. Anul 2023 părea că va aduce rezultatele la nivelul anului 2019. Însă 2024 a fost un an mult mai prost în care piața a scăzut cu 30% față de estimările anterioare, iar începând cu primele luni ale acestui an piața a continuat să scadă cu încă 20%”, adaugă el.

Are industria filmului sprijin din partea statului? Dacă da, din ce puncte de vedere, și daca nu, ce își doreste industria de la guvernare?

„Eu nu pot să vorbesc în numele întregii industrii, dar pot să vorbesc în numele nostru, ca producător și distribuitor. Deci în numele T.R.I.B.E. Films Consider că industria a început să aibă sprijin din partea statului odată ce a trecut noua lege a cinematografiei care rezolvă unele dintre problemele anterioare, mai ales lipsa unui cadru legislativ foarte clar și de asemenea prin cash rebate-ul care este administrat de Oficiul de Film, deschis anul trecut și care cumva recredibilizează România în fața investitorilor străini, în fața producătorilor străini care vor să filmeze aici și care sunt parteneri de coproducție pentru casele de producție din România. Deci niște pași s-au făcut. Ce ne dorim, iarăși vorbesc din punctul nostru de vedere, ne-am dorit să existe o strategie, să-i spunem, și pentru piața de film comercial sau și pentru produsele de film comercial, nu doar pentru cele artistice”, spune el.