• Meta Estate face un exit de 2,7 mil. € dintr-un proiect rezidenţial.
  • Proiectul e The Lake Home, dezvoltat de Novarion.
  • Investiția generează o rată internă de rentabilitate (IRR) de 20%.
  • Valoarea tranzacției e de 2,65 milioane de euro.
  • Tranzacția aduce venituri totale de 1,6 milioane de euro.
  • MET se tranzacţionează în scădere cu 10% de la începutul anului.
  • Societatea este deţinută în proporţie de 13,8% de Adrian Viman.
  • Meta Estate are venituri de 25,5 mil.lei/ianuarie-septembrie 2024.
  • Profitul net crește cu 4% la 7,4 milioane de lei.

Meta Estate Trust, companie de tip holding imobiliar listată pe piaţa AeRO a Bursei locale sub simbolul MET, face un exit din investiţia în proiectul rezidenţial The Lake Home, dezvoltat de Novarion, care generează o rată internă de rentabilitate de 20%.

Tranzacţia, în valoare de 2,65 milioane de euro, aduce venituri totale de 1,6 milioane de euro pe întreaga perioadă a investiţiei, scrie ZF. The Lake Home by Novarion este un ansamblu rezidenţial din zona de vest a oraşului Sibiu. E desfăşurat pe 53.000 metri pătrați, cu 20.000 metri pătrați de spaţii verzi, parcuri şi grădini. Complexul va include 494 apartamente, 34 vile, 3 restaurante, 1 aparthotel, sală de sport cu spa şi piscină, grădiniţă şi afterschool, reiese dintr-un comunicat. În prezent, proiectul este finalizat în proporţie 21%. Ultima fază se încheie în 2030.

Acţiunile MET se tranzacţionează în scădere cu 10% de la începutul anului, la o capitalizare de 61 de milioane de lei. Societatea este deţinută în proporţie de 13,8% de Adrian Viman, fostul CEO al Kaufland România şi Kaufland Germania.

Titlurile zilei

AROBS estimează pentru 2025 o cifră de afaceri de 460 mil. lei
ANAF identifică 22.000 de persoane care închiriază locuințe prin Airbnb și Booking
Nokian Tyres începe livrările de anvelope
RAFINOR bate palma cu MAGNOR
VINE PRIMĂVARA ÎN AGRICULTURĂ
ÎNLOCUIEȘTE A.I.-UL CREATIVITATEA?

Ce spune Alexandru Bonea, CEO, Meta Estate Trust, pentru Aleph Business?

Ce înseamnă e acest exit al Meta Estate Trust din proiectul The Lake Home pentru companie și pentru piața imobiliară din România?

„În primul rând, o realizare a profiturilor acumulate în această perioadă. Noi eram de destul de mult timp în această investiție, încă din 2021 și pe perioada celor trei ani financiari am acumulat și încasat o parte din profituri. Dar cu acest exit concretizăm succesul investiției.

În al doilea rând, experiență. Am văzut foarte multe lucruri în acești trei ani, în acest proiect imobiliar și am învățat foarte multe lucruri. O investiție de dezvoltare imobiliară nu este așa cum se vede din afară, nu este un lucru atât de simplu. Sunt foarte multe riscuri ascunse pe care trebuie să le analizezi cu atenție și la care trebuie să te uiți.

În al treilea rând, capital de investit. Este un exit semnificativ, am încasat aproape 3 milioane de euro în total, ceea ce ne va permite să plasăm acest capital în acest an în niște oportunități care poate vor fi mult mai ofertante decât dacă rămâneam în acest proiect”, spune el.

Cum se va comporta piața imobiliară anul acesta, în actualul climat fiscal și geopolitic incert?

Nouă ne plac pariurile sigure, adică căutăm predictibilitate. Ceea ce este foarte greu în acest an, fiindcă vedem contextul economic, local, mai ales și cel internațional, este extrem de impredictibil. În schimb, suntem fericiți să observăm că în piața imobiliară locală există niște oportunități foarte ofertante.

În primul rând, piața rezidențială din București. Dacă ne uităm ceea ce s-a întâmplat în ultimii patru ani de zile, vom vedea că nu s-au mai dat fuzuri pentru dezvoltări rezidențiale. Și piața imobiliară, în special cea rezidențială, funcționează foarte diferit în funcție de cadența de timp pe care o privești.

Dacă ne uităm pe termen scurt, ea e ghidată de cerere și am avut suficient stresori pe cerere și totuși prețurile au crescut în această perioadă în București. Dar dacă ne uităm pe termen lung, mai mult de 3 ani, 3, 5, 7 ani, vedem că piața este ghidată de ofertă.

Ofertă care este în scădere, într-o scădere semnificativă și ne uităm cu mare interes în următorii 2 ani de zile la o creștere accelerată a prețurilor imobiliarelor rezidențiale, doar fiindcă nu o să mai fie apartamente noi ce să vor livra în București.

Al doilea trend pe care îl vedem este piața proiectelor de retail. Planurile de expansiune a marilor retaileri fac din aceste obiective de investiții niște oportunități foarte mari, fiindcă oferă niște fluxuri de capital predictibil pe o perioadă foarte lungă de timp. Și cumva, dacă ne gândim la cele două trenduri, ele se echilibrează împreună din punct de vedere investițional. Putem să investim în piața rezidențială imobiliară din București pentru a genera randamente mai mari și atractive și în același timp să echilibrăm riscul prin investiții în parcuri de retail”, adaugă el.