Mai bine să fii deștept cu banii decât să faci pe deșteptul.

Atunci când investești, te interesează toate costurile cu care vine o investiție. Dincolo de evoluția activului, trebuie să te uiți la comisioane, la taxe și la contribuțiile pe care trebuie să le plătești pentru câștigurile tale.

Comisioanele diferă de la broker la broker, dar pentru un exemplu ușor de urmărit vom lua în calcul un comision de tranzacționare de 0,5%. Asta înseamnă că atunci când cumperi sau vinzi acțiuni ale unei companii listate la bursa de la București în valoare de 1.000 de lei, vei plăti un comision de 5 lei.

Titlurile zilei

AROBS estimează pentru 2025 o cifră de afaceri de 460 mil. lei
ANAF identifică 22.000 de persoane care închiriază locuințe prin Airbnb și Booking
Nokian Tyres începe livrările de anvelope
RAFINOR bate palma cu MAGNOR
VINE PRIMĂVARA ÎN AGRICULTURĂ
ÎNLOCUIEȘTE A.I.-UL CREATIVITATEA?

Despre comisioane vom discuta pe larg într-un alt episod. Astăzi vorbim despre celelalte costuri pe care le ai, adică impozitul pe venit și contribuțiile.

Pentru câștigurile din vânzări de acțiuni, impozitul datorat este de 1% sau 3% în funcție de perioada în care ai deținut acțiunile, dar dacă ai tranzacționat printr-un broker local, impozitul a fost reținut la sursă.

În cazul în care ai tranzacționat printr-un broker înregistrat în altă țară, trebuie să verifici dacă vei mai plăti impozit și în România.

Pentru veniturile din investiții din anul 2024, investitorii trebuie să depună Declarația Unică la ANAF până în data de 26 mai 2025. Prin ea, declară veniturile din investiții, activități independente sau drepturi de proprietate intelectuală. În ghidul autorităților vei găsi diferitele praguri pentru a vedea cât ai de plătit la nivel de contribuții.

În cazul câștigurilor din depozite bancare, impozitul se reține la sursă, dar și acestea intră la calculul pentru plata contribuțiilor. În același timp, câștigurile din titluri de stat sunt scutite de impozitul pe venit.

Este important să fim informați și să învățăm în familie despre toate aspectele activității de investiții.

În orice caz, aici începem să vorbim despre bani. În familie.