• Scăderea industriei a fost de 1,5%, dar PIB-ul rămâne neutru.
  • Contribuția comerțului la PIB este de doar 2,1%.
  • PIB-ul arată o scădere de doar 2,4%.

Datele recente despre evoluția PIB din România arată discrepanțe semnificative față de dinamica sectoarelor economice. De exemplu, în ciuda unei creșteri de aproape 9% a cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, sectorul contribuie cu doar 2,1% la valoarea adăugată brută din PIB. Ce declară Dumitru Miron, profesor la ASE, pentru Aleph Business?

Cum explică Dumitru Miron diferența dintre creșterea cifrei de afaceri din comerț și aportul mult mai mic la valoarea adăugată din PIB?

PIB-ul capitalizează sau colectează în principiu ceea ce se produce pozitiv sau ceea ce se adaugă. Ori de câte ori apar solduri de acestea comentabile sau negative, PIB-ul nu crește, deci, prin urmare, aceste evoluții eratice sunt datorate valorii adăugate mici sau valorii adăugate chiar negative pe care anumite sectoare le îregistrează câteodată.”, spune Miron.

De ce datele PIB nu reflectă un impact negativ la creșterea economiei?

Efectele pe care le generează evoluțiile din anumite sectoare au o anumită rată de imobilism. Ele nu se regăsesc în rezultatele finale imediat ce s-au produs. Și deci, în primul rând, dacă suntem optimiști, ar trebui să așteptăm să se producă viitura. Adică să vină efectele pozitive scontate către PIB.

Titlurile zilei

AROBS estimează pentru 2025 o cifră de afaceri de 460 mil. lei
ANAF identifică 22.000 de persoane care închiriază locuințe prin Airbnb și Booking
Nokian Tyres începe livrările de anvelope
RAFINOR bate palma cu MAGNOR
VINE PRIMĂVARA ÎN AGRICULTURĂ
ÎNLOCUIEȘTE A.I.-UL CREATIVITATEA?

Pe de altă parte, sunt niște asimetrii structurale care fac ca și atunci când, din punct de vedere aritmetic sau statistic, evoluțiile par pozitive, ele să nu fie în esența lor pozitive datorită faptului că structurile economice necesită niște elemente de reformare pentru că trebuie făcute transformările care sunt necesare și trebuie umblat la rezultatul agregat, nu numai la anumite părți ale evoluției.”, afirmă Miron.

Ajunge România la un deficit de 7% din PIB până la finalul anului?

Dacă suntem optimiști și vrem să gândim pozitiv, cred că da. Din punctul meu de vedere, sunt un pic sceptic, fără niște ajustări cosmetice, cum se fac de regulă, în anumitele perioade de tragere a liniei, n-ajungem acolo.”, încheie Miron.