Dacă întrebi orice antreprenor român, dacă întrebi orice investitor străin, dacă întrebi o multinațională sau o companie românească care sunt problemele pe care le întâmpină în România, în business, răspunsurile vor fi:
Schimbările legislative și fiscale făcute peste noapte, fără să fie anunțate înainte, ceea ce pune compania într-o situație foarte proastă pentru că trebuie să-și modifice bugetele, programele de investiții, angajările sau orice altceva.
Pe locul 2 sunt problemele legate de birocrația locală, centrală, instituțională. Iar această birocrație, care înseamnă un aviz, o aprobare, o semnătură, câștigă din ce în ce mai mult teren. Iar această birocrație s-a transformat într-o birocrație fanariotă, în adevăratul sens al cuvântului. Ca să obții ceva, ca să nu întâmpini probleme, trebuie să plătești tribut.
De abia pe locul 3 vin taxele și impozitele. Cei din business spun că ar prefera taxe și impozite mai mari în contul reducerii birocrației și în contul anunțării din timp a modificărilor fiscale și legislative. Toată lumea ar prefera să plătească impozite și taxe mai mari, dar această birocrație, dar termenul de obținere a aprobărilor să fie redus de la ani la un an, de la un an la luni, de la luni la săptămâni. Pentru că tot acest timp pierdut înseamnă bani pierduți.
Dacă o autorizație în construcții se dă în doi ani, dacă s-ar reduce termenul la un an, câștigul ar fi imens. Investiția s-ar face mai repede, statul ar încasa mai repede taxe și impozite, s-ar crea mai repede locuri de muncă, salariile s-ar plăti mai repede și tot așa.
Din păcate, la polul opus, tot aparatul local și central își bazează existența pe această birocrație care, repet, a devenit din ce în ce mai fanariotă, mai ales odată cu creșterea economiei și creșterea afacerilor.
Această birocrație fanariotă începe să devină o piedică în calea business-ului, în calea creșterii economice și în calea reducerii mai rapide a decalajelor față de Europa.

Titlurile zilei

AROBS estimează pentru 2025 o cifră de afaceri de 460 mil. lei
ANAF identifică 22.000 de persoane care închiriază locuințe prin Airbnb și Booking
Nokian Tyres începe livrările de anvelope
RAFINOR bate palma cu MAGNOR
VINE PRIMĂVARA ÎN AGRICULTURĂ
ÎNLOCUIEȘTE A.I.-UL CREATIVITATEA?