Toată lumea vrea dobânzi mai mici. Dar, Ministerul Finanțelor tocmai s-a împrumutat de la populație cu 4,3 mld. de lei prin titluri de stat Fidelis, plătind dobânzi la lei care au ajuns la 7,95% pe an, pe o perioadă de cinci ani, sau plătind dobânzi la euro de 6,25% pe an, pentru o perioadă de șapte ani.
De asemenea, Ministerul Finanțelor s-a împrumutat de pe piața internațională cu 2,8 mld. de euro și cu 1,25 mld. de dolari, plătind dobânzi de 5,25% pe an pentru scadența de cinci ani și dobânzi de 6,25% pe an pentru scadența de nouă ani. La dolari, Ministerul Finanțelor a plătit o dobândă de 7,5% pe an pentru scadența de 12 ani.
Dacă acestea sunt dobânzile la care se împrumută Ministerul Finanțelor, deci statul, considerat cel mai bun platnic, cu risc zero, cât ar trebui să fie dobânzile cerute de bănci pentru împrumuturile luate de companii sau de persoanele fizice?
Banca Națională plătește dobânzi de 6% la lei dacă băncile vor să-și țină banii la Banca Națională. Toată lumea vrea dobânzi cât mai mici, toate companiile, toate persoanele fizice cer dobânzi cât mai mici și pe o perioadă lungă de timp, dar de unde să dea băncile dobânzi mai mici, dacă Ministerul Finanțelor oferă dobânzi atât de mari ca să facă rost de bani?
Dobânzile de pe piața românească sunt influențate acum de cererea de bani a Ministerului Finanțelor, cerere care este foarte mare. Ministerul Finanțelor aspiră banii din piață, plătind cele mai mari dobânzi, pentru că are nevoie de bani ca să finanțeze deficitul și să refinanțeze împrumuturile care ajung la scadență și care trebuie reînnoite.
De asemenea, Mugur Isărescu a spus că prețul stabilității cursului valutar este un nivel al dobânzilor mai mare la lei. În același timp, toate scandalurile politice se reflectă într-un preț mai mare al dobânzilor la lei și la euro. Aceasta este piața în care operăm acum și este puțin probabil să se schimbe în acest an. Dobânzile la lei vor fi mari, iar cei care au nevoie de credite nu ar trebui să-și facă speranțe prea mari că dobânzile vor scădea semnificativ.
Acum este piața celor care au economii și vor dobânzi cât mai bune ca să-și plaseze banii fie la Ministerul Finanțelor, fie la bănci.
Advertisment