Toată lumea se întreabă unde se câștigă cel mai bine, către ce domenii, către ce sectoare, către ce companii să-și îndrume părinții copiii, ce școală să facă, ce școală să termine, astfel încât să le fie bine în viitor.
Advertisment
Conform unei analize a Ziarului Financiar, dacă ne uităm la datele statistice pe 2024 despre piața salariilor, cel mai bine se câștigă în IT. Lucru știut de toată lumea. La finalul lunii decembrie 2024 salariul mediu în IT a crescut la 12.140 lei pe lună, adică 2.440 euro, un plus de 7,7% față de 2023. Fiind o dată statistică, acest salariu mediu este o medie a câștigurilor din IT. Cineva poate să aibă 4.000 euro, 5.000 euro sau chiar 9.000 euro net, pentru că sunt și astfel de câștiguri pentru cei cu o specializare ridicată, dar altcineva poate să aibă sub 1.000 euro net.
Problema este că nu toată lumea poate să fie IT-ist. Trebuie să știi multă, foarte multă matematică, informatică. Trebuie să înveți continuu ca să ții pasul cu programele și limbajele noi, ca să nu mai spunem că trebuie să investești foarte mult în certificare. În plus, matematica, care este de bază, nu este pentru toată lumea. Dovadă că în ultimul deceniu, conform statisticii lor, copiii noștri au făcut pași înapoi în ceea ce privește matematica.
Titlurile zilei
Pe locul al doilea, la salarii, anul trecut au fost cei care lucrează în extracția petrolului și a gazelor, cu un salariu mediu net de 11.860 lei, adică 2.380 euro, în creștere cu 7.2%. Istoric, tot timpul s-a câștigat bine în petrol și gaze, un domeniu greu, unde ai nevoie de cunoștințe, ai nevoie de knowledge, ai nevoie de experiență. La fel, nu este pentru toată lumea acest domeniu.
Pe locul trei, la salarii, avem sectorul fabricarea produselor de cocserie și din prelucrarea țițeiului, adică rafinăriile, oțelăriile și combinatele, unde salariul mediu net a fost de 11.553 lei, adică 2.329 euro. De data asta, anul trecut, în acest domeniu, nu s-a mai registrat nicio creștere, ci chiar o scădere de 9%. La fel, nu este chiar atât de ușor de lucrat în oțelărie sau rafinărie și nu toată lumea vrea să meargă acolo.
Intermedierile financiare, adică bancherii, asigurătorii, brockerii, sunt pe locul 4 la salarii, cu un câștig de 10.744 de lei, adică 2.161 de euro, un plus de 10.4% anul trecut. Toată lumea ar vrea să se ducă către sectoarele și companiile care plătesc cel mai bine, dar școala, educația, disponibilitatea de a lucra într-un domeniu greu îi triază pe cei care ajung acolo.