Marți, Institutul Național de Statistică a publicat rezultatul macro pentru 2021. Din păcate, economia a crescut cu numai 5,6%, sub estimările analiștilor și chiar ale guvernului, care prognozau o creștere economică de peste 7%.

În vară, Florin Cîțu, care era premier, credea că vom avea o creștere economică de două cifre.

Dacă economia  a mers foarte bine în primele trei trimestre, în trimestrul patru situația s-a schimbat peste noapte, ultimul trimestru înregistrând chiar o scădere de 0,5% față de T3.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Dacă nu ar fi fost agricultura, cu cel mai bun an agricol din istoria României, scăderea economică din T4 ar fi fost mai mare.

Întrebarea este ce s-a întâmplat în ultimul trimestru: au revenit restricțiile din cauza creșterii numărului de cazuri COVID, ceea ce a redus consumul; a venit creșterea prețurilor la energie; a venit creșterea inflației peste noapte; au reînceput să crească dobânzile.

Dar pe lângă toate aceste lucruri, am avut criza politică din toamnă, absurdă, de copii mici, care a blocat multe lucruri la nivelul administrației publice, lumea fiind mai mult preocupată să se uite la televizor și să vadă în ce tabără câștigătoare să se poziționeze.

Această criză politică, de care nu aveam nevoie, a adus incertitudine în economia privată și pe piețele financiare. Investițiile statului au scăzut, la fel și investițiile private.

Acestă criză politică, cu efect ulterior în economie, i-a aparținut lui Ionhannis, lui Florin Cîțu și chiar USR-ului.

Până la urmă este bună și această creștere economică de 5,6% anul trecut, dar economia ar fi putut accelera mai mult.

Din păcate, creșterile de prețuri, creșterea inflației, creșterea dobânzilor, mușcă din creșterea economică din acest an, din salarii și în final din puterea de cumpărare.