• Tanczos Barna spune că în a doua parte a anului va începe discuția cu privire la o reformă fiscală, care ar putea include atât scăderi, cât și creșteri de taxe, scrie ZF.
  • Dobânzile încep să scadă, iar încrederea investitorilor revine datorită măsurilor de înghețare a pensiilor și salariilor, stopării cheltuielilor și adoptării unui buget cu un deficit de 7%, aprobat de Comisia Europeană.
  • România atrage peste 4 miliarde de euro prin eurobonduri și peste 11 miliarde de lei prin emisiuni Tezaur și Fidelis.

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, care ocupă şi funcţia de viceprim-ministru în Guvernul Ciolacu 2, spune că în a doua parte a anului va începe o discuţie cu privire la o reformă fiscală care poate să includă fie scăderi de taxe, fie creşteri de taxe pentru anii următori, nu pentru 2026, ci pentru o perioadă de 7 ani în care România trebuie să reducă deficitul, scrie ZF.

Ce spune Tanczos Barna, în cadrul evenimentului organizat de BVB?

„Anul acesta, probabil în a doua parte, vom avea o discuţie despre reforma fiscală. Poate să includă şi scăderi de taxe, poate să includă şi creşteri de taxe. Vom discuta despre o reformă fiscală”, spune el.

„Primesc foarte multe întrebări şi domnul prim-ministru a primit, anul trecut foarte multe întrebări şi în fiecare zi a fost întrebat dacă creşte TVA-ul până a ajuns să zică că se tatuează. Nu putem pune această întrebare în fiecare zi şi nu vă pot răspunde aşa ceva, decât că vom începe la un moment dat să lucrăm la o reformă fiscală pentru următorii ani, nu pentru 2026, ci pentru perioada de şapte ani în care trebuie să avem o reducere a deficitului, o stabilizare a politicii fiscale şi un element pentru a creşte încrederea investitorilor în România.

Titlurile zilei

AROBS estimează pentru 2025 o cifră de afaceri de 460 mil. lei
ANAF identifică 22.000 de persoane care închiriază locuințe prin Airbnb și Booking
Nokian Tyres începe livrările de anvelope
RAFINOR bate palma cu MAGNOR
VINE PRIMĂVARA ÎN AGRICULTURĂ
ÎNLOCUIEȘTE A.I.-UL CREATIVITATEA?

Acest pachet va fi discutat la un moment dat. Anul acesta nu dorim să creştem nicio taxă, aşa am construit bugetul, aşa este făcut bugetul pe sistemul fiscal actual şi trebuie să ne încadrăm în deficit pe actualul buget, fără a creşte de taxe”, adaugă el.

Ce urmează pentru dobânzi și stabilizarea pieței?

„Dobânzile încep să revină la un nivel similar cu cele din lunile octombrie, noiembrie, anul trecut. Aceste reveniri înseamnă scăderi chiar şi de 0,5% faţă de vârful pe care l-am atins undeva la mijlocul lunii ianuarie.

Atât pe pieţele internaţionale, cât şi pe pieţele interne, încrederea investitorilor începe să revină în tot ce înseamnă eurobonduri sau emisiuni de titluri din partea statului român”, spune Barna.

„Lucrul acesta se datorează în primul rând măsurilor luate în decembrie, îngheţarea pensiilor, îngheţarea salariilor, stoparea chertuielilor, care au fost în valoare totală de peste 127 de miliarde de lei prin Ordoanţa de Ajustări Multisectoriale, după care a venit bugetul, aşa cum l-am promis, de 7% deficit, precedat de decizia Comisiei Europene care au aprobat planul de revenire de la deficitul excesiv către 3% în şapte ani. Toate aceste elemente duc la o stabilizare a pieţei, un început de reducere a dobânzilor.

Sper că acest trend să continue şi să începem să ne apropiem de dobânzile care au fost caracteristice perioadei mijlocul anului 2024 sau chiar mai jos. Este o evoluţie promiţătoare”, adaugă Barna.

Care sunt perspectivele pentru 2025?

„Deficitul este în parametrii acceptabili în momentul de faţă. Cel mai important lucru peste 2025 este controlul lunar al cheltuielilor.

Anul trecut România s-a împrumutat cu peste 250 mld. lei. Din această sumă, 36 mld. lei au venit din partea investitorilor români prin Tezaur şi Fidelis. Anul acesta ne aşteptăm la o sumă mult mai mare în paralel cu reducerea nevoi de finanţare la 230 mld. lei.

Procentul investiţiilor în Tezaur şi Fidelis va creşte substanţial în 2025. Principiul este unul corect, dacă tot plătim dobândă, de ce să nu plătim dobânda cetăţenilor români şi să beneficieze de aceste sume”, spune el.Tanczos Barna a anunțat că în a doua parte a anului va începe discuția privind o reformă fiscală, care ar putea include atât scăderi, cât și creșteri de taxe, având ca obiectiv reducerea deficitului și creșterea încrederii investitorilor.