• În 2025, firmele anticipează un an dificil, dar cu optimism moderat, iar majoritatea CFO-ilor estimează o creștere a veniturilor, deși într-un ritm mai lent decât în anii precedenți.
  • Ponderea companiilor care prevăd o creștere a cheltuielilor de capital scade la 34%, iar 33% estimează o reducere a CAPEX.
  • Majoritatea CFO-ilor estimează creșteri fiscale și costuri mai mari de finanțare, din cauza incertitudinii economice și politice, accentuând nevoia de stabilitate și predictibilitate legislativă.

Companiile din România anticipează un an dificil, dar cu un optimism moderat, în care se vor concentra pe gestionarea riscurilor și a costurilor, conform studiului Deloitte CFO Survey România 2025. Studiul, realizat la sfârșitul anului trecut, include opiniile a aproximativ 130 de directori financiari (CFO).

Majoritatea CFO-ilor români (58%) estimează o creștere a veniturilor în 2025, însă acest procent este în scădere constantă față de 73% în 2021. Previziunile lor sunt similare cu cele ale directorilor financiari din Europa Centrală.

Studiul arată o prudență mai mare față de cheltuielile de capital (CAPEX) comparativ cu anul trecut și cu tendințele din Europa Centrală. Ponderea companiilor care estimează o creștere a investițiilor scade de la 46% la 34%, în timp ce procentul celor care estimează o reducere a CAPEX crește semnificativ, de la 19% la 33%.

Titlurile zilei

ECOFIN APROBĂ PLANUL BUGETAR STRUCTURAL
GOOGLE INVESTEȘTE ÎN ANTHROPIC
CE CÂȘTIGI LA DAVOS?
ROMÂNIA CÂȘTIGĂ ARBITRAJUL DE LA WASHINGTON
COMPANIILE SUNT PRUDENTE ÎN 2025
ANRSPS LIMITEAZĂ DREPTUL DE PREEMPȚIUNE

Directorii financiari estimează creșteri fiscale și costuri mai mari de finanțare

În perioada în care am efectuat studiul, mediul de business aştepta anunţarea măsurilor pentru reducerea deficitului bugetar, aşadar am întrebat directorii financiari din România care sunt estimările lor cu privire la sistemul fiscal. Cum era de aşteptat, cei mai mulţi au prevăzut creşteri. De asemenea, ei întrevăd o posibilă creştere a costului finanţării, din cauza nivelului de incertitudine economică şi politică. Aceste aspecte explică parţial abordarea lor prudentă faţă de investiţii şi ne reamintesc că mediul de afaceri are nevoie în primul rând de stabilitate politică şi de predictibilitate legislativă“, spune Zeno Căprariu, Partener Audit, Deloitte România, coordonatorul CFO Program în România.

Doar un sfert dintre directorii financiari din România estimează o creștere a numărului de angajați, în scădere de la 37% anul trecut, iar 28% estimează o reducere, față de 18% în studiul anterior.

Apetitul pentru risc se diminuează, 87% dintre respondenți consideră că 2025 nu este un moment potrivit pentru asumarea unor riscuri mai mari, o tendință similară la nivel regional.

Companiile din România se confruntă cu riscuri economice și geopolitice

Principalele riscuri pentru companii provin din previziunile economice rezervate, care ar putea reduce cererea internă (44%) și externă (33%), din intensificarea reglementărilor (44%), deficitul de forță de muncă (39%) și riscurile geopolitice (35%). Aproape jumătate dintre respondenți (47%) menționează conflictul din Ucraina ca principal risc geopolitic.

Inflația rămâne o preocupare majoră pentru companiile românești, estimarea de 5,4% este mai pesimistă decât previziunile BNR și INS.

Managementul costurilor este prioritatea principală pentru 37% dintre companii, urmat de creșterea organică (24%), extinderea pe piețele existente (8%) și lansarea de noi produse și servicii (8%).

Studiul Deloitte CFO Survey România 2025, realizat în septembrie-octombrie 2024, compară răspunsurile a 130 de directori financiari din România cu datele colectate de la peste 650 de CFO din 14 țări din Europa Centrală.