• ANRSPS afirmă că dreptul de preempțiune se aplică doar gazelor deja exploatate, nu celor exploatabile.
  • ANRSPS susține că poate exercita preempțiunea doar pentru cantitățile care nu sunt deja vândute înainte de începerea producției din 2027.
  • Deși producția începe în 2027, OMV Petrom a semnat deja un contract de vânzare a gazului cu Uniper.

După o lună de tăcere, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) afirmă că dreptul său de preempțiune se aplică, prin lege, doar cantităților de gaze deja exploatate, nu celor exploatabile.

Prima producție de gaze din perimetrul Neptun Deep este programată pentru 2027, însă OMV Petrom a semnat deja primul contract de vânzare a gazului cu Uniper (Germania).

Deși statul român are, prin ANRSPS și Legea Offshore, drept de preempțiune asupra gazelor din Neptun Deep, acest drept se aplică doar cantităților deja exploatate, nu celor exploatabile, conform interpretării oferite de ANRSPS în răspunsul către ZF.

Titlurile zilei

ECOFIN APROBĂ PLANUL BUGETAR STRUCTURAL
GOOGLE INVESTEȘTE ÎN ANTHROPIC
CE CÂȘTIGI LA DAVOS?
ROMÂNIA CÂȘTIGĂ ARBITRAJUL DE LA WASHINGTON
COMPANIILE SUNT PRUDENTE ÎN 2025
ANRSPS LIMITEAZĂ DREPTUL DE PREEMPȚIUNE

Astfel, statul poate interveni doar asupra cantităților de gaze care nu sunt deja contractate înainte de începerea producției, estimată pentru 2027.

Dacă toate gazele din Neptun Deep sunt vândute prin contracte la termen, pe modelul OMV Petrom-Uniper, rămâne întrebarea: asupra căror cantități își mai poate exercita ANRSPS dreptul de preempțiune?

Conform prevederilor Legii nr. 256/2018, rolul ANRSPS vizează protejarea siguranței energetice a României, ceea ce implică acumularea de stocuri existente, exploatate, nu de stocuri exploatabile“, afirmă Corneliu Manu, purtătorul de cuvânt al ANRSPS.