• Indicele S&P 500 avansează cu 1,83%, impulsionat de rezultatele financiare peste așteptări ale marilor bănci.
  • JP Morgan anunță pentru 2024 cel mai mare profit din istorie, de 58 de miliarde de dolari.
  • Deși piețele au reacționat pozitiv la datele privind inflația, incertitudinea persistă, mai ales în contextul viitoarei administrații Trump.

Piețele bursiere din SUA avansează, susținute de rezultatele peste așteptări ale marilor bănci. Indicele S&P 500 înregistrează un plus de 1,83%, în ciuda semnalelor mixte din partea inflației.

Inflația core CPI scade la 3,2%, sub estimările de 3,3%, însă inflația CPI urcă la 2,9%, în linie cu prognozele. Toate cele trei măsurători ale inflației – PCE, CPI și PPI – rămân peste ținta de 2% a Rezervei Federale, menținând incertitudinea privind politica monetară.

În sectorul bancar, JP Morgan anunță pentru 2024 cel mai mare profit din istorie, de 58 de miliarde de dolari, și venituri de 180 de miliarde, aproape jumătate din PIB-ul României din 2023. BlackRock gestionează active de 11.500 de miliarde de dolari, echivalentul a 30 de economii românești. Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan și BlackRock depășesc așteptările pieței atât la venituri totale, cât și la profitul pe acțiune. Singura excepție este Wells Fargo, care raportează rezultate mixte, cu venituri ușor sub forecast.

Titlurile zilei

BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ
ANIS: IT-UL SIMTE FRUSTRARE ȘI NESIGURANȚĂ
FMI VINE LA BUCUREȘTI
SIMTEL AJUNGE ÎN ESSEN
MENȚINE ROMÂNIA STABILITATEA FISCALĂ ÎN 2025?
ULTRAHUMAN LANSEAZĂ RING RARE

Acțiunile celor cinci giganți bancari cresc între 1,97% și 6,69% în ultima ședință, iar randamentele obligațiunilor americane scad. Piața anticipează o posibilă relaxare a politicii monetare.

Ce spune, Șerban Florea, fondator, Selective Capital, pentru Aleph Business:

După publicarea acestor date privind inflația, care au fost destul de pozitive, s-a schimbat în vreun fel percepția, fie din partea FED, fie din partea investitorilor? Cum credeți că va evolua piața în continuare?

Nu știu dacă s-a schimbat neapărat percepția pentru întreg anul 2025. Mai degrabă a fost o gură de oxigen, pentru că lucrurile deja erau oarecum tensionate, pentru că o dată ce se apropie investirea lui Donald Trump, baza de la care se pleca din punct de vedere al nivelului inflației era puțin deranjantă. Iată că această problemă a fost oarecum rezolvată vis-a-vis de bază, dar rămâne să vedem mai departe cum toate acele măsuri anunțate de către Donald Trump, și anume, cam toate sunt inflaționiste, ceea legată de tarife, ceea legată de imigrație, ceea legată de reglementare, toate acestea sunt inflaționiste și încă nu se știe de sigur cum vor fi implementate și ce efecte vor exista în economie.

Ceea ce am avut noi acum este oarecum, aș putea spune, un efect confirmat a unor declarații pe care le aveam în septembrie din partea Federal Reserve, cum că rata inflației nu este extrem de îngrijorătoare, deci oarecum sunt niște date cumva întârziate, aș putea spune, rămâne însă totuși de acum încolo să vedem, așa cum am spus mai departe, efectele administrației Trump asupra economiei, acestea se vor vedea cumva către jumătatea anului, de aici pot spune că efectul cel puțin înainte de aceste știri erau că vom avea o singură tăiere de dobândă, poate și aceea pe parcursul anului 2025, acum după aceste știri expectativele nu s-au schimbat foarte mult, se așteaptă poate una, eventual două tăieri de dobândă până la sfârșitul anului, 1,5 le place una să spună, deși nu s-ar putea lua acest lucru,. Am răsuflat un pic ușurați, dar desigur mai mult până la sfârșit anului 2025 și lucruri periculoase se mai pot întâmpla, riscurile cele mai mari desigur, administrația Trump.

Este începutul unui noi episod de raportări financiare bune, în care și celelalte sectoare păstrează direcția băncilor? Sau acest sector e privilegiat datorită ratelor încă ridicate din SUA?

Nu știu exact dacă este un caz izolat, dar cu siguranță este un caz favorizat, favorizat de situația, de modul în care a performat piața bursieră în anul 2024 și 2023. Acest lucru a dus mai departe la infuzii de capital, chiar ați citat mai devreme BlackRock, cel mai mare administrator de fonduri de TPTF, are acum assets under management, active sub administrare record.

Toate aceste lucruri conduc la comisioane care sunt desigur încasate de către societățile bancare. De asemenea, ceea ce urmează pentru sectorul financiar bancar este oarecum considerat pozitiv. De ce? Pentru că odată avem dereglementarea, dereglementarea va duce desigur la o revigorare probabil la unor piațe care erau deja în 2023 cel puțin erau destul de lovite și anume piața de IPO-uri sau piața de venture capital.

De asemenea, tot sectorul financiar bancar ar trebui să beneficieze de această normalizare a curbei randamentelor obligațiunilor pentru că, se știe foarte bine, acest lucru favorizează cei care ajută la circulația fondurilor și anume băncile. De asemenea, în alte zone, nu știu dacă neapărat în Statele Unite, dar poate în alte zone vor exista anumite proiecte și de infrastructură iar toate aceste proiecte de infrastructură vor fi realizate cu diferite credite punte care mai departe vor aduce comisioane din ce în ce mai bune și, nu în ultimul rând, dacă performața bursieră se va menține, aceasta va aduce iarăși un flux de venituri pentru sectorul financiar bancar. Despre celelalte sectoare rămâne de văzut, eu nu sunt circunspect asupra unor evaluări destul de stratosferice pentru anumite companii tehnologice. Rămâne să vedem cum acestea vor reuși să combată această idee.