Blockchain-urile sustenabile câștigă teren în piața cripto și, odată cu ele, colecțiile de NFT-uri care își îndreaptă utilizatorii către practicile eco-friendly.
Advertisment
Spre exemplu, Polygon este un blockchain Proof of Work. În medie, un astfel de blockchain consumă între 35 și 140 de TeraWați-oră, în timp ce echivalentul sustenabil al Ethereum consumă doar 790 de MegaWați-oră.
Dacă tot vorbim de Ethereum, trebuie menționat faptul că tranzacționarea unui activ digital în acest blockchain produce 100 de kg de dioxid de carbon. Adică echivalentul a peste 140.000 de tranzacții cu un card Visa sau a 10.595 de ore vizionate pe Youtube.
Titlurile zilei
Adrian Stratulat, project manager Ludo, a vorbit pe larg despre acest subiect.
“Există soluții sustenabile, chiar și înainte de mult așteptatul Ethereum 2.0, care în mare parte va rezolva problema. Ethereum 2.0 va migra de pe Proof of Work (Dovada Muncii) pe Proof of Stake (Dovada Mizei). Dar până în acest punct, există deja soluții. Există conceptul de Lazy Minting, care permite o reducere de două sau trei ori a amprentei de dioxid de carbon pentru o colecție de NFT-uri.
Mai există soluția unor poduri între blockchain-uri, astfel încât să mintezi pe un blockchain care este mai ecologic și după aceea să migrezi pe un alt blockchain unde poate există cerere mai mare.
Eu zic că, per total, Ethereum 2.0 va avea foarte mult de câștigat. Este un update așteptat de foarte mulți ani și cred că va schimba peisajul competitiv din foarte multe puncte de vedere în zona infrastructurilor de tip blockchain. Va veni cu o nouă filozofie, Proof of Stake, și cred că va impulsiona întreaga industrie într-o zonă mult mai competitivă și mult mai ecologică.”, a explicat Adrian Stratulat.