- Statul român analizează recâștigarea controlului asupra Electrica, unde deține 49,8% din acțiuni, pentru securitatea energetică.
- Electrica raportează un profit net de 302,4 mil. lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 38,3% față de 2023.
- Acțiunile Electrica cresc cu 14% în ultimele 12 luni, iar compania ajunge la o valoare de 4,6 mld. lei.
Statul român analizează posibilitatea de a recâștiga pachetul de control al grupului Electrica (simbol bursier EL), unde deține în prezent 49,8% din acțiuni, scrie ZF.
Advertisment
Recent, statul a introdus ordonanţa de urgenţă care permite ministerelor să îşi majoreze participaţiile în companiile din portofoliu pentru a preveni „preluări ostile” sau „decapitalizarea” acestora.
„Noi ne-am creat cadrul legal si, aşa cum ştiţi, am dat voie ministerelor, autorităţilor publice să îşi crească numărul de acţiuni în companiile din portofoliile proprii. Nu voi specula şi nu am cum să indic o opţiune, pentru că sunt companii listate. Nu vreau să creez un efect de speculă pe piaţa de capital, nu vreau să aduc prejudicii unei eventuale achiziţii din partea statului român. Ne vom uita foarte atent la toate opţiunile de pe piaţă, indiferent cum se numeşte compania respectivă, şi vom decide pentru securitatea energetică a ţării şi pentru statul român”, spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei, în cadrul unei conferinţe.
Titlurile zilei
Electrica a atras 440 mil. euro la listarea din 2014
Electrica s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti în iulie 2014 după ce a scos la vânzare peste 50% din acţiuni pentru 440 mil. euro, aceasta fiind singura vânzare a unui pachet majoritar de acţiuni a statului prin bursă. Suma atrasă ar fi trebuit să transforme compania într-un jucător regional, însă planurile nu au mers întocmai.
Electrica este o companie de furnizare, distribuţie, producţie şi stocare de energie evaluată de investitori la 4,6 mld. lei, în contextul în care acţiunile înregistrează o creştere de 14% în ultimele 12 luni, pe tranzacţii de 513 mil. lei, arată datele BVB. Printre acţionari se mai află şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu o participaţie de 2%.
Cum raportează Electrica în 2024?
Compania a încheiat primele nouă luni din 2024 cu un profit net de 302,4 mil. lei, în scădere cu 38,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, dinamică generată în principal de efectul negativ de 438,3 mil. lei din variaţia rezultatului net al segmentului de furnizare, compensat parţial de efectul pozitiv de 274,6 mil. lei din variaţia segmentului de distribuţie.
EBITDA a înregistrat o valoare de 1,06 mld. lei, în scădere de 10,5% comparativ cu primele nouă luni din 2023. Profitul operaţional înregistrează o valoare de 623,7 mil. lei, în scădere cu 21,9%. Veniturile operaţionale au scăzut cu 10,2% de la un an la altul, la 6,43 mld. lei.