• Fermierii sunt optimiști în privința culturilor de toamnă.
  • Liviu Dobre, CEO Agricover, estimează o scădere a suprafețelor cu porumb, în favoarea florii-soarelui.
  • Ovidiu Bucătaru, CFO al grupului Agricultorul-Panimon consideră că ploile recente oferă premise favorabile pentru un an agricol bun.

Apa reprezintă un factor limitativ în agricultură, dar în toamnă și la începutul iernii, precipitațiile au fost suficiente. Fermierii încep anul cu optimism și au încredere că culturile de toamnă, precum grâul și rapița, cultivate pe o suprafață de peste 2,5 milioane de hectare, se află într-o stare bună, scrie ZF.

Cum influențează ploile și schimbarea culturilor perspectivele agriculturii în 2025?

Regimul pluviometric al acestei toamne şi al începutului de iarnă a mai ameliorat rezervele hidrologice ale solului. Culturile de toamnă arată destul de promiţător. Anticipăm totuşi o reducere a suprafeţelor cultivate cu porumb în favoarea celor cultivate cu floarea-soarelui“, spune Liviu Dobre, CEO al Agricover Holding, cel mai mare distribuitor de inpu­turi agricole, care colaborează cu circa 10.000 de fermieri. 

Ovidiu Bucătaru, CFO al grupului Agricultorul-Panimon, cu afaceri agregate de 800 de milioane de lei, spune că ploile pun premisele unui an agricol: „Agricultura României a fost în 2024 caracterizată prin fenomene meteo adverse ce au condus la calamităţi şi implicit la randamente de producţie diminuate cu valori între 25 şi 35% faţă de mediile multianuale.“

Titlurile zilei

MENȚINE ROMÂNIA STABILITATEA FISCALĂ ÎN 2025?
ULTRAHUMAN LANSEAZĂ RING RARE
CHATGPT ÎȚI AMINTEȘTE SĂ-ȚI PLIMBI CÂINELE
SEC ÎL DĂ ÎN JUDECATĂ PE MUSK
CÂȚI ROMÂNI INVESTESC PRIN REVOLUT?
CIOLACU VORBEȘTE DESPRE PLAFONAREA PREȚURILOR LA ENERGIE