• În 2025, indicele BET închide pe plus, cu o creștere de 8,8% pentru indicele principal și peste 16% cu tot cu dividende, în timp ce S&P 500 crește cu 23,3% sub influența inteligenței artificiale și politicii globale.
  • Majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10% afectează direct investitorii, în special pe cei care au portofolii în companii cu politici de dividende constante.
  • Anul 2025 poate aduce un mediu economic dificil din cauza politicilor fiscale și monetare mai restrictive, iar sectoare precum IT-ul, consumul și utilitățile vor experimenta presiuni, chiar dacă sectorul financiar și cel de utilități pot rămâne opțiuni de refugiu pentru investitori.

Anul 2025 se încheie cu rezultate pozitive pentru piața de capital din România, indicele BET înregistrează o creștere de 8,8%, iar randamentul total, care include și dividendele, ajunge la puțin peste 16%.

În vară, BET depășește performanțele indicelui american S&P 500, însă acesta din urmă e influențat de dezvoltările tehnologice legate de inteligența artificială și de evenimentele politice globale, ceea ce contribuie la o creștere semnificativă de 23,3% în 2024.

În același timp, Guvernul român introduce o modificare importantă în domeniul fiscal, ce majorează impozitul pe dividende de la 8% la 10%, modificare ce are un impact asupra randamentului investițiilor pe piața locală.

Titlurile zilei

FOXCONN RAPORTEAZĂ PESTE FORECAST
ITALIA NEGOCIAZĂ CU SPACEX
MICROSOFT INVESTEȘTE 80 MLD. $ ÎN CENTRE A.I.
NU E ANUL LUI TRUDEAU
TAXĂ, DU-MĂ UNDE VREI!
CUM VEDE BCR ANUL 2025?

Ce declară Răzvan Mihăescu pentru Aleph Business?

„2025 cred că o să fie un an dificil pentru că va fi o perioadă în contextul economic dominată atât de o politică monetară restrictivă cât și de o politică fiscală mai restrictivă.

După cum se vede, Guvernul deja a început să anunțe câteva politici și reforme legate de reducerea deficitului și diminuarea cheltuielor publice sau creșterea veniturilor. Câteva dintre ele, bineînțeles, afectează și investitorii la bursă, dar și companiile listate. Iar una dintre principalele reforme sau politici care au impact financiar asupra investitorilor este chiar majorarea impozitului pe dividend pe care ai menționat-o și tu mai devreme”, spune el.

„Cred că cei mai afectați vor fi investitorii care au un portofoliu companii care distribuie dividend de constant către acționari și care au o politică de remunerare solidă pe care o respectă, ca să spun așa, în fiecare an.

Deci, este clar, cele mai afectate vor fi companiile care și-au obișnuit acționarii cu distribuția de dividende, dar și investitorii care au acțiuni la aceste companii. Aș putea spune și că în momentul în care Guvernul vine cu astfel de politici fiscale și companiile se adaptează și, spre exemplu, în cazul celor listate la bursa, putem să vedem o tranziție sau o ajustare a formei de recompensare acționarilor de la distribuția de dividende, ceea ce am văzut până acum, la un focus mai intens pe răscumpărarea de acțiuni”, adaugă el.

Care sunt perspectivele pentru 2025?

„Ca și investitor, momentan, cel puțin raportându-mă la piața locală, nu văd un catalizator de creștere economică sau care să arate o dinamică pozitivă în următoarea perioadă, având în vedere faptul că politicile anunțate recent de guvern o să ducă atât la încetinirea consumului, cât și la majorarea, poate direct sau indirect, prin taxe și impozite a unor anumite produse la raft, ceea ce se traduce printr-o creștere de prețuri”, spune Mihăescu pentru Aleph Business.

„Legat de companiile listate la bursă, trecem printr-o perioadă cu evaluări ușor ridicate, peste medie, aici mă refer la BVB, iar discrepanța dintre valorile de pe BVB și cele din Europa sau de pe piețele din vest a început să se mai estompeze și să nu mai fie chiar atât de mare așa cum am avut și am văzut acum un an sau acum doi ani”, adaugă el.

Care sunt sectoarele care vor performa anul acesta?

„Acum, cu noile politici, planurile sau poate perspectivele sunt puțin distorsionate, având în vedere faptul că majoritatea reformelor vor afecta industriile într-o oarecare măsură și aici mă refer la majoritatea sectoarelor. Reducerea facilităților fiscale din IT o să impacteze direct piața de software sau hardware, unde știm că este o piață cu perspective în România și care poate va performa bine în 2025”, spune el.

„De altfel, pot spune și consumul, deoarece noi având ca țară o creștere economică bazată pe consum, ar putea să performeze și să se mențină la nivelurile actuale sau chiar să crească, dar odată cu înghețarea salariilor, automat acest aspect va încetini consumul și va mai scădea cererea, deci probabil și aici industria aceasta o să performeze puțin sub așteptările mele de acum o lună.

Și mai pot adăuga și sectorul de utilități sau producție de energie, care de multe ori în perioade de incertitudine sau instabilitate politică sau economică sau de orice fel, așa cum vedem în contextul de față, companiile din acest sector sunt văzute de obicei ca niște firme sau societăți, investiții de altfel de refugiu, mai defensive, unde investitorii își pot pune o parte din bani și pot fi văzute ca niște investiții mai safe, unde să câștige poate un dividend constant sau un randament mai stabil, dar și aici Guvernul va introduce acea taxă pe stâlp care va afecta semnificativ și companiile din aceste sectoare.

Deci la BVB, dacă ar fi totuși să mă rezum la câteva industrii care cred că vor performa bine, aș spune în continuare consumul, chiar dacă vom avea o înghețare a salariilor și sectorul financiar, pentru că vedem că politica monetară restrictivă se va menține și că va mai dura o perioadă până când PNRR-ul își va continua acest ciclu de reducere al ratelor de dobândă”, adaugă el.