• Anul 2024 se încheie la Bursa de Valori Bucureşti cu o apreciere de 8,8% pentru indicele principal BET şi cu 16% cu tot cu dividende, în timp ce capitalizarea companiilor listate crește cu 55 mld. lei la circa 364 mld. lei, conform calculelor ZF.
  • Spre comparaţie în 2023 indicele BET crește cu 31,8% şi cu 40% cu tot cu dividende.
  • Cele mai mari trei aprecieri ale acţiunilor din BET în 2024 sunt la Antibiotice, Sphera Franchise Group şi MedLife, fiecare cu factori specifici care au susţinut preţurile.

Anul 2024 se încheie la Bursa de Valori Bucureşti cu o apreciere de 8,8% pentru indicele principal BET şi cu 16% cu tot cu dividende, în timp ce capitalizarea companiilor listate crește cu 55 mld. lei la circa 364 mld. lei, potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar. Spre comparaţie în 2023 indicele BET crește cu 31,8% şi cu 40% cu tot cu dividende. 

2024 a fost un an în care Bursa de Valori şi companiile listate au înregistrat mai multe recorduri – indici bursieri la maxime, număr record de investitori, evaluări istorice pentru OMV Petrom, Banca Transilvania – dar şi unul în care din vară încoace indicii au intrat pe un trend de corecţie şi în care surprizele şoc de pe scena politică le-au întins investitorilor nervii la maximum.

Minimul indicelui BET pentru 2024 a fost atins în 26 ianuarie, respectiv 15.126 de puncte. Maximul, în 18 iulie, respectiv 18.749 de puncte. Adică o creştere de 24% în 6 luni. În 30 decembrie 2024, indicele BET închide şedinţa la 16.720 de puncte. Spre comparaţie, anul 2023 a fost încheiat la 15.371 de puncte.

Titlurile zilei

ANULAREA CREANŢELOR FISCALE RESPECTĂ PREVEDERILE CODULUI DE PROCEDURĂ FISCALĂ
TENDINȚE, RISCURI ȘI COMPANII DE URMĂRIT ÎN TEHNOLOGIE, INDUSTRIE ȘI ENERGIE
ANGAJAȚII DIN AGRI NU MAI AU FACILITĂȚI
E DOVADĂ DE CULTURĂ?
TAXĂ, DU-MĂ UNDE VREI!
CE SPUNE EY ROMÂNIA DESPRE NOILE REGULI?

Cine înregistrează cele mai mari creșteri la Bursa de Valori București?

În 2024, cele mai mari trei aprecieri ale acţiunilor din BET sunt la Antibiotice, Sphera Franchise Group şi MedLife, fiecare cu factori specifici care au susţinut preţurile.

Acţiunile Antibiotice înregistrează o creştere de 83,5%, pe fondul cererii sporite pentru produse farmaceutice şi al exporturilor în creştere. Compania de stat a beneficiat şi de noi parteneriate internaţionale, ceea ce crește atractivitatea sa pentru investitori. Acţiunile închid la 2,56 lei şi o capitalizare de 1,7 mld. lei.

Sphera Franchise Group, cu un avans de 57% al preţului acţiunilor, este impulsionată de revenirea consumului în sectorul HoReCa. Performanţa financiară, combinată cu extinderea reţelei de restaurante şi optimizarea costurilor, crelte încrederea investitorilor. Acţiunile închid la 40,3 lei, echivalentul a 1,57 mld. lei. 

MedLife crește cu 46% la Bursa de Valori, datorită cererii constante pentru servicii medicale private, pe fondul unor situații persistente din sectorul public de sănătate. Achiziţiile recente şi integrarea unor clinici regionale contribuie la extinderea cotei de piaţă şi la consolidarea poziţiei companiei. Acţiunile închid la 5,8 lei, echivalentul a 3,1 mld. lei.

Cine înregistrează cele mai mari scăderi la Bursa de Valori București?

Cele mai abrupte trei scăderi din 2024 pentru companiile din BET sunt la TTS (Transport Trade Services), One United Properties şi Fondul Proprietatea, companii care au avut corecţii semnificative în acest an.

TTS înregistrează cea mai mare scădere, de 46,7%. Aceasta este legată de rezultatele financiare în scădere, ca urmare a diminuării volumelor de transport de mărfuri pe Dunăre şi scăderea cererii pentru transportul de mărfuri agricole. Cu un volum de tranzacţionare de 30,9 milioane de acţiuni şi o valoare totală de 383,7 milioane lei, scăderea reflectă incertitudinea din sectorul logistic.

One United Properties ocupă locul doi, cu o scădere de 42%. Presiunile din sectorul imobiliar, precum creşterea dobânzilor şi încetinirea vânzărilor de locuinţe premium, afectează compania în 2024. Compania a avut tranzacţii de 612 mil. lei. 

Fondul Proprietatea este pe locul trei, cu o scădere de 40%. Decizia de a distribui dividende speciale şi de a vinde activul Hidroelectrica a dus la o ajustare a preţului acţiunilor. Cu un volum de 2 miliarde de acţiuni tranzacţionate şi o valoare totală de 884,5 milioane lei, evoluţia reflectă şi retrageri ale unor investitori mari, în special fonduri de pensii private.

Care au fost cele mai tranzacționate acțiuni?

În 2024, cele mai tranzacţionate companii din BET au fost Banca Transilvania, OMV Petrom şi Hidroelectrica, fiecare cu volume mari şi contribuţii importante la rulajul pieţei.

Banca Transilvania are cea mai mare valoare de tranzacţionare, de 3,36 miliarde de lei, prin 259.387 de tranzacţii. Preţul acţiunilor crește cu 28% la 27 lei, iar capitalizare la 25 mld. lei.

Investitorii Hidroelectrica au tranzacţionat 21,8 milioane de acţiuni, în valoare de 2,7 miliarde de lei, pe fondul unei scăderi a preţului, de 4,7% la 122 lei. 

OMV Petrom are un volum de 2,83 miliarde de acţiuni şi o valoare totală de 1,99 miliarde de lei. Preţul acţiunilor crește cu 24% la o capitalizare de 44,7 mld. lei. 

Aceste cifre reflectă interesul ridicat pentru sectoarele bancar şi energetic în 2024, în contextul unei pieţe volatile.

Care este valoarea medie de tranzacționare?

Valoarea medie de tranzacţionare pentru 2024 este de 149 milioane de lei, potrivit datelor bvb.ro. Pe segmentul principal de acţiuni, lichiditatea medie zilnică este de 66 mil. lei, în scădere faţă de cea de 98 mil. lei din anul precedent. Însă pe AeRO tranzacţiile cresc de la 2 mil. lei în medie pe zi la 2,8 mil. lei.

Pe segmentul de obligaţiuni, valoarea medie zilnică tranzacţionată este de 74,2 mil. lei, faţă de 50,8 mil. lei în anul precedent, evoluţie venită în contextul interesului tot mai mare şi a frecvenţei de finanţare pentru emisiunile de titluri de stat Fidelis.

Cum încheie anul 2024 cea mai mare companie de la BVB?

Capitalizarea Hidroelectrica – cea mai mare companie listată la Bursa de Valori Bucureşti în termeni de capitalizare – încheie anul 2024 la o evaluare de piaţă de 55 mld. lei şi un preţ al acţiunilor de 122 lei. Compania de stat a acordat dividende de 13,99 lei pe acţiune în vara lui 2024 din profitul pe 2023. La finalul anului 2023, compania a avut o evaluare a investitorilor de 57,6 mld. lei.

Cele mai recente statistici ale Fondului de Compensare a Investitorilor arată un număr de 215.000 de investitori la Bursa de Valori Bucureşti pentru septembrie 2024. Spre comparaţie la decembrie 2023, când numărul era de 179.000 de investitori.