• Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, crește producția cu 4,5% în 2024, ce ajunge la aproape 3,7 miliarde de metri cubi, scrie ZF.
  • Proiectul Neptun Deep face România complet independentă de importurile de gaze din 2027, prin exploatarea a 100 de miliarde de metri cubi din Marea Neagră.
  • România devine cel mai mare producător de gaze din UE în 2023.

Romgaz, companie de stat aflată sub autoritatea Ministerului Energiei, este cel mai mare producător de gaze naturale din România, ce asigură aproximativ 50% din producția internă, scrie ZF.

În primele 9 luni ale anului 2024, Romgaz extrage aproape 3,7 miliarde de metri cubi de gaze, cu 4,5% mai mult decât în aceeași perioadă din 2023.

Care sunt factorii care contribuie la creșterea producției?

Creșterea producției de gaze este influențată de finalizarea unor lucrări de investiții pentru extinderea infrastructurii productive, inclusiv punerea în funcțiune a 7 noi sonde și reactivarea altor sonde existente.

Titlurile zilei

ATINGE BCE OBIECTIVUL DE 2%?
CÂT COSTĂ MASA DE CRĂCIUN?
ALBANIA INTERZICE TIKTOK
PIB-UL MARII BRITANII STAGNEAZĂ ÎN T3
ROBOR LA 3 LUNI STAGNEAZĂ LA 5,91%
CINE E CRIN ANTONESCU?

Optimizarea sondelor cu cel mai mare potențial și reabilitarea zăcămintelor mature sunt factori determinanți în maximizarea producției.

Care sunt alți producători de gaze din țară?

Al doilea mare producător de gaze din România este OMV Petrom, companie controlată de OMV Austria, care înregistrează o scădere de 3,6% a producției în primele 9 luni ale anului 2024, ce ajunge la 2,3 miliarde de metri cubi.

Pe locul al treilea se află Black Sea Oil & Gas (BSOG), care extrage 1,1 miliarde de metri cubi din Marea Neagră în 2023.

Care este contribuția companiilor la producția națională?

Romgaz, OMV Petrom și BSOG asigură 98% din producția de gaze din România, iar restul sunt importuri.

În 2023, producția internă de gaze este de 99,1 TWh (aproape 9,3 miliarde de metri cubi), iar consumul intern este de 9,7 miliarde de metri cubi, ce indică o dependență minimă de importuri.

Proiectul Neptun Deep intră în vigoare în 2027

România devine complet independentă de importurile de gaze naturale, din 2027, datorită proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, care produce aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze.

Acest proiect este deținut în proporție de 50% de OMV Petrom și 50% de Romgaz.

România va valorifica resursele interne, inclusiv zăcământul de la Caragele, pentru a reduce importurile și a crea rezerve strategice de energie.

România este cel mai mare producător de gaze din UE

În 2023, România devine cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, cu o producție de 2,3 miliarde de metri cubi, ce depășește Olanda (2,2 miliarde de metri cubi) și Germania (0,9 miliarde de metri cubi).

Această realizare este determinată de scăderea producției în Olanda, care decide să închidă câmpurile de gaze, în timp ce România dezvoltă proiectul Neptun Deep în Marea Neagră.