- Înainte de Crăciun, prețurile alimentelor de bază variază semnificativ. Zahărul se ieftinește cu 6%, iar făina și cartofii înregistrează scăderi similare. În schimb, margarina și cacaua înregistrează creșteri semnificative și afectează costul prăjiturilor de sărbători.
- România înregistrează cel mai mare nivel al indicelui armonizat al prețurilor de consum din Zona Euro, influențat de taxele mai mari, precum TVA-ul de 9-19%, comparativ cu alte țări, cum ar fi Polonia, unde TVA-ul pentru alimente este de 5%.
- Fenomenele climatice precum La Niña influențează producția unor materii prime. De exemplu, vremea ploioasă contribuie la scăderea prețului zahărului, în timp ce condițiile nefavorabile din Africa central-vestică duc la dublarea prețurilor la cacao.
Perioada de dinaintea Crăciunului aduce, pe lângă emoția specifică, și stresul generat de bugetul pentru masa festivă, iar anul acesta este unul aparte, deoarece unele alimente folosite pentru preparatele tradiționale sunt mai scumpe, în vreme ce altele înregistrează ușoare scăderi de preț, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, companie de investiții pe bursele internaționale.
Advertisment
Untul, lămâile și cacaua înregistrează anul acesta variații puternice de preț, la care consumatorii sunt atenți în perioada de dinaintea Crăciunului. Pe de altă parte, vestea bună este că alte ingrediente importante pentru masa de Crăciun devin mai ieftine față de anii precedenți. Cu alte cuvinte, românii nu trebuie să plătească pentru masa de sărbători cu mult peste suma din 2023.
Anul acesta este marcat de turbulențe pe piețele de mărfuri. Multe înregistrează scumpiri ce provoacă îngrijorare în rândul consumatorilor. În medie, indicele prețurilor de consum în luna noiembrie 2024, care prezintă doar situația în cazul produsele alimentare, cresc cu 5,11%, față de aceeași lună a anului trecut. Extremele sunt vizibile în special în privința produselor precum cacao, fructe proaspete sau citrice. Cu toate acestea, alte materii prime devin mai ieftine.
Titlurile zilei
Pe lângă variațiile de preț ale principalelor materii prime menționate mai sus, portofelele vor fi afectate și de majorările înregistrate la alte alimente folosite în mod tradițional la prepararea mâncărurilor sau a prăjiturilor de Crăciun.
Cea mai semnificativă creștere a prețurilor față de anul trecut este observată la margarină, o posibilă explicație fiind postul de Crăciun. Prețul acestui aliment crește cu 15,84% în noiembrie 2024.
Carnea de porc, un element vedetă al mesei de Crăciun, înregistrează o scumpire cu 2,74%. De asemenea, băuturile alcoolice populare precum vinul, țuica sau berea cunosc și ele majorări. La polul opus, alimente precum zahărul, untul, făina sau cartofii se ieftinesc.
De menționat este faptul că nu este atât de favorabilă evoluția prețurilor produselor de panificație, segment care va fi, probabil, și mai scump din cauza prețurilor ridicate la lapte, pudra de cacao, margarină sau fructe.
Pe de altă parte, cel mai mult scade prețul zahărului și cel al făinii. Ouăle rămân aproape la aceleași nivel și avansează timid cu 0,44%. Astfel, prețul mediu al ouălor în primele două săptămâni ale lunii decembrie este de 1.87 EUR pentru 10 ouă, arată Radu Puiu.
Mâncarea este mai scumpă decât orice stat din UE
Statisticile oficiale ale Eurostat, care compară coșurile de alimente în țările din Zona Euro și OCDE, arată că în noiembrie 2024, România înregistrează cel mai ridicat nivel al indicelui armonizat al prețurilor de consum.
Pot exista multe motive pentru această situație, dar cel mai evident sunt taxele adăugate. Concret, dacă ne uităm la TVA, în România valoarea este de 9% pentru anumite produse alimentare și chiar 19% pentru cele care conțin zahăr. Pentru comparație, în Polonia TVA este de 5% pentru alimente, subliniază analistul financiar XTB România.
Problemele legate de deficitul bugetar „obligă” la soluții: fie reducerea cheltuielilor guvernamentale actuale, fie impulsionarea veniturilor care se poate realiza prin majorarea anumitor taxe și impozite (plan ce pare a fi la îndemână).
Nu trebuie ignorat faptul că, în cazul produselor alimentare, prețurile vor continua să fie afectate și de condițiile meteorologice. Putem menționa aici efectul climatic La Niña, care poate avea un impact pozitiv asupra unor produse precum cafeaua, uleiul de măsline sau cacaua, deoarece aduce vreme umedă în regiuni cu probleme. Pe de altă parte, este probabil să provoace probleme pentru grâu.
Zahărul îndulcește echilibrul de Crăciun
Dacă anul trecut prețul zahărului a crescut, anul acesta vorbim despre o ieftinire. Cu alte cuvinte, românii vor plăti cu aproape 6% mai puțin pentru zahăr. Acest lucru se datorează mișcărilor de pe piețele bursiere internaționale cauzate de fluctuațiile meteorologice și de efectele climatice, punctează consultantul financiar XTB România.
În anul precedent, prețurile zahărului tranzacționate pe burse ating maximele ultimilor 10 ani. Acest lucru se datorează unei producții mai slabe în India sau Thailanda, cauzată de El Niño.
Cu toate acestea, asistăm acum la o evoluție ușor pozitivă. Aceasta se datorează, de exemplu, restricțiilor privind utilizarea trestiei de zahăr pentru producția de etanol în India sau vremii ploioase din zonele cu probleme de anul trecut.
Estimările de producție pentru sezonul următor în aceste țări sunt, de asemenea, în creștere. Sunt observate îmbunătățiri în Brazilia, care preconizează o creștere a producției.
Ca urmare, prețurile zahărului la bursă sunt cu aproximativ 20% mai mici decât anul trecut, explică Radu Puiu.
Cacaua deține, din nou, recordul scumpirilor
Anul trecut, prețurile la cacao se dublează pe bursă din cauza vremii nefavorabile din Africa central-vestică, de unde provine până la 70% din producția mondială. Scăderea estimată este de până la 15%. Producția mai scăzută, combinată cu o cerere puternică, susține creșteri suplimentare ale prețurilor: acestea se dublează din nou în 2024 până în aprilie, când ating maxime istorice. Aceste vârfuri sunt din nou depășite în luna decembrie, înainte de perioada festivă