• Indicele BET atinge un nivel record de 18.750 de puncte în 18 iulie 2024, susținut de performanțele acțiunilor Banca Transilvania, Petrom și Romgaz, precum și de creșterea numărului de investitori individuali.
  • Fondurile de pensii Pilon II vând acțiuni la maxime istorice și ating limitele de expunere de 5%, în timp ce activele fondurilor mutuale cresc la 26.4 miliarde lei, susținute de randamentele bursei.
  • Incertitudinile politice din ultimele luni ale lui 2024 generează vânzări și cumpărări masive ce afectează stabilitatea pieței și determină investitorii să-și reechilibreze portofoliile.

Bursa de Valori Bucureşti atinge maxime istorice în anul 2024, atât prin prisma indicelui principal BET cât şi prin prisma numărului de investitori care tranzacţionează acţiuni precum Banca Transilvania, Petrom, Romgaz, însă finalul anului este unul volatil cu şocuri politice care pe unii îi face să vândă din deţineri iar pe alţii să cumpere la preţuri reduse.

Pe 18 iulie 2024, indicele principal BET atinge un maxim istoric de 18.750 de puncte, susținut de entuziasmul adus de listarea Hidroelectrica și de creșterea numărului de investitori individuali. Acțiunile unor companii precum Banca Transilvania, Petrom și Romgaz înregistrează evaluări record, ceea ce generează câștiguri semnificative pentru salariații cu pensii private Pilon II.

De asemenea, numărul investitorilor individuali depășește praguri istorice. Potrivit Fondului de Compensare a Investitorilor, la T3/2024 există 215.000 de conturi, față de 168.000 în aceeași perioadă din 2023. Dintre aceștia, jumătate realizează tranzacții active în ultimele șase luni.

Titlurile zilei

ATINGE BCE OBIECTIVUL DE 2%?
CÂT COSTĂ MASA DE CRĂCIUN?
ALBANIA INTERZICE TIKTOK
PIB-UL MARII BRITANII STAGNEAZĂ ÎN T3
ROBOR LA 3 LUNI STAGNEAZĂ LA 5,91%
CINE E CRIN ANTONESCU?

Aici ai cele mai importante evenimente pentrul anul 2024 din piața de capital

  • Maxime istorice: Pe 18 iulie 2024 indicele BET înregistrează un maxim istoric: 18.750 de puncte pe fondul entuziasmului încă prezent adus din vara lui 2023 de listarea Hidroelectrica şi de numărul de investitori. Odată cu indicele, şi acţiuni precum Banca Transilvania, Petrom, Romgaz ating evaluări record, ceea ce înseamnă că de câştigat au şi milioane de salariaţi români care au pensii private Pilon II.
  • Bursa, tot mai populară: 2024 marchează o creştere impresionantă a numărului de investitori individuali, depăşind praguri istorice. La T3/2024 – cele mai recente statistici ale Fondului de Compensare a Investitorilor arată 215.000 de conturi, faţă de 168.000 în aceeaşi perioadă din 2023. Jumătate din cei 215.000 de investitori sunt activi, adică realizează cel puţin o tranzacţie în ultimele şase luni.
  • Creşteri în fondurile mutuale: Activele fondurilor mutuale şi numărul de investitori ating noi maxime, impulsionate de randamentele de la Bursa de Valori şi promovarea acestor instrumente. Potrivit datelor AAF, activele fondurilor ajung la 26,4 mld. lei iar numărul investitorilor la 778.000 de persoane.
  • Vânzări din partea fondurilor Pilon II: Pe fondul unor maxime istorice ale pieţei, fondurile de pensii Pilon II realizează vânzări de acţiuni precum Banca Transilvania şi Petrom întrucât aceste deţineri se apropie limita maximă de expunere admisă de 5% din activ.
  • Ministerul Finanţelor, emitent recurent: Fidelis continuă să fie un succes în 2024 și atrage investitori prin emisiuni de titluri de stat. Ministerul Finanţelor emite şase emisiuni de titluri de stat prin care atrage circa 16 mld. lei de la micii investitori la dobânzi neimpozabile.
  • Schimbări la ASF: Alexandru Petrescu este numit de Parlament preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară în locul lui Nicu Marcu, al cărui mandat expiră anul trecut. La piaţa de capital, Gabriel Grădinescu este înlocuit de Gabriela Horga. Noul vicepreşedinte demisionează în toamna acestui an pentru a putea candida la Senat din partea PNL Giurgiu.
  • Romgaz şi obligaţiunile de 500 milioane euro: Listarea de obligaţiuni în valoare de 500 milioane euro de către Romgaz pe piaţa internaţională atrage atenţia investitorilor străini. Emisiunea este listată în noiembrie şi la Bucureşti.
  • Schimbări în structura indicelui BET: Ajustările periodice ale indicelui BET aduc noi companii în componenţa sa și reflectă dinamica pieţei locale.
  • Întârzieri la CCP.RO: Proiectul care va relansa derivatele la Bucureşti continuă să întârzie,însă un nou termen este anunţat pentru vara lui 2025. Dezvoltarea unei infrastructuri solide rămâne o prioritate pentru atragerea investitorilor instituţionali.
  • Volatilitate şi şocuri la final de an: Incertitudinile politice generează o volatilitate ridicată pe piaţa locală în ultimele două luni din 2024. Investitorii devin mai precauţi, și-și recalibrează portofoliile pentru a se proteja de riscuri.

Cum deschide BVB?

Indicele BET creşte luni dimineaţa cu 1,8%. Aprecieri pe Banca Transilvania (3,6%), Antibiotice Iaşi (2,4%) şi Electrica (2,4%).

BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti şi al întregii pieţe de capital din România, se apreciază cu 1,75% la startul primei şedinţe de tranzacţionare a săptămânii, la peste 17.000 de puncte. Randamentul de la început de an ajunge astfel la 10,7%, potrivit datelor bvb.ro.

Toţi indicii bursieri locali înregistrează aprecieri în primele 15 minute ale şedinţei, de la 0,2% pe BET-FI, unde sunt incluse fostele SIF-uri şi Fondul Proprietatea, la 1,68% pentru BET-EF, care include companii din energie, utilităţi şi sectorul financiar.

Cele mai mari creşteri din structura BET sunt afişate de acţiuni precum Banca Transilvania (3,6%), Antibiotice Iaşi (2,4%), Electrica (2,4%), Aquila Part Prod (2,2%), One United Properties (1,8%), FP (1,7%) şi Hidroelectrica (1%). Lichiditatea totală însuma 4 milioane de lei.

Dinamicile vin după ce, recent, liderii PSD, PNL şi UDMR anunță că semnează acordul pentru funcţionare, „premergător unei coaliţii de guvernare şi a unei majorităţi parlamentare”. De asemenea, aceştia convin asupra unui candidat unic la alegerile prezidenţiale – Crin Antonescu, preşedinte PNL între 2009 şi 2014 şi preşedinte al Senatului între 2012 şi 2014.