• Randamentele fondurilor de obligațiuni cresc atractivitatea acestora, cu performanțe de până la 8,9% în ultimele 12 luni și 16% în ultimii 3 ani, potrivit datelor AAF.
  • Subscrierile în obligațiuni concurează cu programele Fidelis ale Ministerului Finanțelor.
  • Cel mai mare fond de obligaţiuni din România este Erste Bond Flexible RON cu active de 2,1 mld. lei.

Investitorii români investesc sume record în fondurile de obligațiuni în 2024, pe măsură ce aceştia mizează pe scăderea inflației și o politică monetară mai relaxată din partea Băncii Centrale, scrie ZF.

Fondurile de obligațiuni atrag 2 miliarde de lei până la finalul lunii octombrie, de 6 ori mai mult decât în tot anul 2023. Investitorii anticipează că încetinirea inflației marchează un punct de cotitură pentru instrumentele cu venit fix.

Inflația și dobânzile influențează randamentul obligațiunilor. Când inflația crește, băncile centrale măresc dobânzile, iar obligațiunile existente, cu dobânzi fixe mai mici, pierd din valoare. Când dobânzile scad, obligațiunile devin mai atractive, cresc în valoare și oferă un randament total mai mare.

Titlurile zilei

ATINGE BCE OBIECTIVUL DE 2%?
CÂT COSTĂ MASA DE CRĂCIUN?
ALBANIA INTERZICE TIKTOK
PIB-UL MARII BRITANII STAGNEAZĂ ÎN T3
ROBOR LA 3 LUNI STAGNEAZĂ LA 5,91%
CINE E CRIN ANTONESCU?

Activele fondurilor de obligațiuni ajung la 13,7 miliarde de lei

În octombrie, subscrierile în fonduri de obligațiuni se ridică la 404 milioane de lei, dublu față de luna precedentă, conform datelor AAF. Activele fondurilor de obligațiuni ating 13,7 miliarde de lei. Deși suma subscrierilor este record, aceasta se apropie de valoarea atrasă periodic de Ministerul Finanțelor prin titlurile de stat Fidelis, considerate o concurență serioasă.

Statisticile AAF arată că randamentele fondurilor locale de obligaţiuni au ajuns în ultimele 12 luni chiar şi la 8,9% – precum Raiffeisen Euro Obligaţiuni şi de 16% în ultimele 36 de luni, precum BRD Simplu. Cel mai mare fond de obligaţiuni din România este Erste Bond Flexible RON cu active de 2,1 mld. lei.