• Algoritmii A.I. disting whisky-urile din SUA de cele din Scoția cu o acuratețe de peste 90%.
  • Studiul analizează 16 whisky-uri americane și scoțiene, inclusiv Jack Daniel’s și Laphroaig.
  • Algoritmul identifică cele mai puternice cinci note aromatice din fiecare whisky mai precis decât experții umani.
  • Studiul sugerează aplicații ale A.I. în controlul calității și detectarea produselor contrafăcute.
  • Cercetătorii consideră că A.I. sprijină expertiza umană, nu o înlocuiește.

Nu doar tu te bucuri de aromele unui whisky bun, ci și AI-ul. În lumea noastră aflată în continuă schimbare, tehnologia avansează și mai rapid.

Cercetătorii de la Institutul Fraunhofer pentru Ingineria Proceselor și Ambalaje din Germania realizează o descoperire: A.I. poate identfica notele de aromă, și nu numai din whisky, cu o acuratețe de 90%, conform The Guardian.

Ce implică studiul?

Studiul implică analiza compoziției chimice a 16 tipuri de whisky, atât americane, cât și scoțiene, inclusiv branduri renumite precum Jack Daniel’s, Maker’s Mark, Laphroaig și Talisker. Algoritmii AI se antrenează pe baza datelor chimice obținute prin tehnici avansate precum cromatografia gazoasă și spectrometria de masă, combinate cu evaluările senzoriale realizate de un grup de 11 experți.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

„Partea frumoasă a AI este că este foarte coerentă. Nu înlocuim nasul uman, ci îl sprijinim cu adevărat prin eficiență și consecvență”, a declarat Dr. Andreas Grasskamp, liderul studiului.

Algoritmul dezvoltat reușește să distingă whisky-urile din SUA de cele din Scoția cu o acuratețe de peste 90%. Compușii mentol și citronelol se identifică ca fiind caracteristici pentru whisky-urile americane, care au adesea note caramelizate. În contrast, scotch-ul se asociază cu compuși precum decanoatul de metil și acidul heptanoic, care conferă o aromă afumată sau medicinală.

Ce impact are asupra industriei?

Rezultatele studiului sugerează aplicații importante pentru AI în controlul calității produselor din industrie. De exemplu, cercetătorii identifică posibilități în domenii ce depășesc whisky-ul, precum detectarea produselor contrafăcute prin discrepanțe de miros sau găsirea celor mai bune modalități de a amesteca materiale plastice reciclate vechi, care dezvoltă mirosuri neplăcute, în produse noi fără ca mirosul să fie sesizabil.

Dr. William Peveler, lector superior în chimie la Universitatea din Glasgow, spune că „notele de aromă ale unei mărci de whisky ar putea fi verificate rapid de la un lot la altul doar pe baza amprentei chimice”.

Grasskamp subliniază că percepția aromelor depinde nu doar de compoziția chimică a băuturii, ci și de mediul în care aceasta este consumată. Cercetarea suplimentară este necesară pentru a explora cum alți factori influențează experiența gustativă.