- Dan Șucu, președintele Concordia, a trimis o scrisoare deschisă politicienilor, subliniind impactul economic.
- Instabilitatea politică duce la scăderi ale vânzărilor, prăbușirea comenzilor și amânarea investițiilor și angajărilor.
- Șucu cere politicienilor să formeze un guvern credibil, capabil să restabilească încrederea în economie prin măsuri clare.
Președintele Confederației Patronale Concordia, Dan Șucu, a adresat o scrisoare deschisă politicienilor și partidelor pro-europene implicate în formarea noului guvern, avertizând asupra impactului economic devastator al instabilității politice. În contextul dezordinii apărute pe scena politică în decembrie, Șucu a subliniat necesitatea unui guvern credibil și a unui plan economic realist care să restabilească încrederea în piață.
Advertisment
„Nu aveți dreptul să aruncați economia și business-ul în haos așa cum ați aruncat scena politică. România are nevoie urgent de un guvern credibil!”, a transmis Șucu.
Care este impactul instabilității politice asupra economiei?
Instabilitatea politică din decembrie generează scăderi ale vânzărilor și o prăbușire a comenzilor pentru începutul anului viitor, afectând fabricile și mediul de afaceri. Dan Șucu avertizează că efectele acestei situații vor deveni vizibile în statistici abia peste câteva luni, însă problemele sunt deja resimțite:
Titlurile zilei
„Majoritatea oamenilor de afaceri amână deja investițiile și noile angajări. Noi vă avertizăm acum, stimați politicieni, despre ceea ce dumneavoastră urmează să vedeți în statistici abia peste câteva luni.”, transmite Dan Șucu
Care sunt soluțiile și cerințe pentru viitorul guvern?
Dan Șucu solicită măsuri pentru a restabili încrederea în economie:
- Reducerea cheltuielilor publice și a birocrației.
- Absorbția fondurilor europene.
- Digitalizarea serviciilor publice.
- Crearea unui buget, capabil să susțină reformele economice.
De asemenea, el a evidențiat problema a creșterii necontrolate a cheltuielilor publice: „Din noile taxe introduse, veniturile statului au crescut cu 14%, dar, stupoare, cheltuielile statului au crescut cu 21%. Cea mai mare creștere: cheltuielile cu salariile, peste 26%.”
Cum vede Dan Șucu diferențele între sectorul privat și cel public?
Dan Șucu subliniază diferența dintre sectorul privat, care a contribuit la creșterea economică a României, și sectorul public, care continuă să fie caracterizat de ineficiență și risipă:
„De 30 de ani, ni se spune că nu plătim suficiente taxe, dar tot de 30 de ani vedem că nimeni nu este responsabil de modul în care statul cheltuie banii pe care îi încasează din aceste impozite.”
Președintele Concordia a încheiat apelul cu o cerință clară: „Stimați politicieni, este responsabilitatea dumneavoastră să dați țării un guvern responsabil, cu un buget realist și cu un set clar de măsuri de reformare a serviciilor publice.”