• Camera Deputaților prelungește până la 30 martie 2025 obligația vânzării de gaze la preț reglementat pentru a evita creșterea facturilor.
  • Legea elimină obligația de stocare a energiei electrice pentru prosumatori, atât pentru cei existenți, cât și pentru cei viitori.
  • Președintele Klaus Iohannis se opune legii privind instalarea sistemelor de stocare, din cauza riscurilor pentru investițiile deja realizate.

Camera Deputaților aprobă prelungirea până la 30 martie 2025 a obligației producătorilor de gaze naturale din România de a vinde gaze din producția proprie, la prețul reglementat de 120 lei/MWh, către furnizorii de clienți casnici și centrale termice. Fără această lege, obligația ar fi expirat pe 31 decembrie 2024, ceea ce ar fi dus la o creștere cu 10% a facturilor pentru gospodării.

Din ianuarie 2025, furnizorii ar fi fost obligați să cumpere gaze la preț de piață

În primăvară, printr-o ordonanță de urgență a Guvernului, termenul pentru vânzarea la preț reglementat a fost menținut până pe 31 decembrie 2024. Totuși, s-a stabilit că vânzările trebuie să asigure consumul până la 31 martie 2025, adică până la eliminarea prețurilor plafonate. Astfel, din ianuarie 2025, furnizorii ar fi fost obligați să cumpere gaze la preț de piață, dar să factureze în continuare prețuri plafonate pentru consumatorii casnici, cu compensarea diferențelor de la bugetul de stat.

Această modificare a fost inclusă într-un proiect mai amplu, care a fost trimis la reexaminare de președintele Klaus Iohannis. Camera Deputaților votează și eliminarea obligativității pentru prosumatori de a monta sisteme de stocare a energiei electrice, atât pentru cei existenți, cât și pentru viitorii prosumatori care solicită avize de racordare.

Titlurile zilei

ANULAREA CREANŢELOR FISCALE RESPECTĂ PREVEDERILE CODULUI DE PROCEDURĂ FISCALĂ
TENDINȚE, RISCURI ȘI COMPANII DE URMĂRIT ÎN TEHNOLOGIE, INDUSTRIE ȘI ENERGIE
ANGAJAȚII DIN AGRI NU MAI AU FACILITĂȚI
E DOVADĂ DE CULTURĂ?
TAXĂ, DU-MĂ UNDE VREI!
CE SPUNE EY ROMÂNIA DESPRE NOILE REGULI?

În septembrie, numărul prosumatorilor din România cresc cu peste 9.000, iar puterea instalată crește cu 83,52 MW.

Conform noii legi, prosumatorii cu centrale între 3 kW și 400 kW trebuie să instaleze sisteme de stocare până pe 31 decembrie 2027

Președintele Iohannis a avut obiecții față de obligativitatea stocării pentru prosumatori. Conform noii legi, prosumatorii cu centrale între 3 kW și 400 kW trebuie să instaleze sisteme de stocare până pe 31 decembrie 2027. Dacă nu respectă această obligație, operatorul de rețea va reduce puterea evacuată în rețea la 3 kW.

Legea afectează și prosumatorii existenți și schimbă condițiile în care aceștia au investit în instalațiile lor. Aceasta riscă să împiedice punerea în funcțiune a unor sisteme deja instalate și să nu permită rambursarea costurilor de achiziție de la Administrația Fondului pentru Mediu. De asemenea, legea trebuie să ia în considerare condițiile de amplasare și compatibilitatea echipamentelor deja instalate cu noile sisteme de stocare.