• Cartea „Supremacy”, scrisă de Parmy Olson, este o analiză a competiţiei dintre fondatorii OpenAI şi Google DeepMind.
  • Premiul „Business Book of the Year” este acordat de Financial Times şi Schroders.
  • Parmy Olson este recompensată cu 30.000 de lire sterline la o ceremonie organizată la Londra.

Cartea „Supremacy”, scrisă de Parmy Olson, este o analiză a competiţiei dintre fondatorii OpenAI şi Google DeepMind și este desemnată câştigătoarea premiului Financial Times şi Schroders Business Book of the Year, scrie Financial Times. Este a patra carte premiată în ultimii cinci ani care explorează tehnologia şi impactul acesteia asupra economiei, societăţii şi geopoliticii.

În „Supremacy”, Parmy Olson, editorialist Bloomberg, se concentrează pe rivalitatea dintre Demis Hassabis, cofondator al DeepMind, şi Sam Altman, liderul OpenAI. Cartea analizează dezvoltarea inteligenţei artificiale ca pe o competiţie intensă pentru dominarea viitorului tehnologic, într-o lume în care presiunile financiare exercitate de giganţi precum Google şi Microsoft se ciocnesc de idealurile fondatorilor de a crea o formă de AI care să servească intereselor globale.

Parmy Olson este recompensată cu 30.000 de lire sterline la o ceremonie organizată la Londra, unde s-au celebrat şi 20 de ani de la lansarea premiului.

Titlurile zilei

MENȚINE ROMÂNIA STABILITATEA FISCALĂ ÎN 2025?
ULTRAHUMAN LANSEAZĂ RING RARE
CHATGPT ÎȚI AMINTEȘTE SĂ-ȚI PLIMBI CÂINELE
SEC ÎL DĂ ÎN JUDECATĂ PE MUSK
CÂȚI ROMÂNI INVESTESC PRIN REVOLUT?
CIOLACU VORBEȘTE DESPRE PLAFONAREA PREȚURILOR LA ENERGIE

Cartea Supremacy subliniază nu doar cursa pentru inovaţie, ci şi dilemele etice şi comerciale ale liderilor care modelează viitorul inteligenţei artificiale.

Ce cărți obțin premii pentru „Business Book of the Year”?

Prima carte laureată este „The World is Flat” de Thomas Friedman, careprimește premiul în 2005. Roula Khalaf, editor al Financial Times şi preşedintele juriului, spune că, de atunci, lumea a evoluat semnificativ: „Am trecut de la globalizare la de-globalizare, de la prima revoluţie digitală la era inteligenţei artificiale. Înţelegerea capitalismului şi a pieţelor s-a transformat, dar premiul nostru continuă să fie un reper în celebrarea cărţilor de afaceri.”, spune Khalaf.

Khalaf descrie cartea drept „o poveste palpitantă despre stăpânirea unei tehnologii revoluţionare.” Peter Harrison, fost director general al Schroders, laudă lucrarea pentru „perspectiva sa unică asupra tehnologiei definitorii a epocii noastre.”

Pe lista finaliştilor din acest an au fost și lucrări precum:

  •  The Corporation in the Twenty-First Century de John Kay, despre transformările corporaţiilor în era digitală.
  • Tribal de Michael Morris, care explorează rolul pozitiv al tribalismului.
  • The Longevity Imperative de Andrew Scott, o viziune asupra vieţilor mai lungi şi mai sănătoase.
  • Unit X de Raj Shah şi Christopher Kirchhoff, despre impactul tehnologiei asupra războiului modern.
  • Growth de Daniel Susskind, o analiză a tensiunii dintre obsesia pentru creştere şi alte priorităţi sociale.

Fiecare finalist a primit un premiu de 10.000 de lire sterline.

Pe lângă Roula Khalaf, juriul din acest an a inclus personalităţi precum Mimi Alemayehou (Semai Ventures), Mohamed El-Erian (Queens’ College, Cambridge), Shriti Vadera (Prudential), Mitchell Baker (Mozilla Corporation) şi Randall Kroszner (Universitatea din Chicago).