• Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, stagneaza la 5,92%.
  • La începutul anului, indicele se situa la 6,21%.
  • Evoluția ROBOR este influențată de politica monetară a BNR.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, stagnează la 5,92%. Indicele ROBOR la 6 luni stagnează la 5,98%.

La începutul săptămânii, scade ușor la 5,92% pe an, de la 5,93% în ședința precedentă.  Ulterior, coboară la 5,91% pe an.

La începutul anului, indicele se situa la 6,21%, și a menținut o tendință generală de scădere pe parcursul anului. Totuși, din 14 noiembrie, ROBOR la 3 luni reia creșterea, peste 5,55%, nivel la care stagnase din 3 septembrie 2024.

Titlurile zilei

EXIMBANK ȘI CEC PRIMESC CAPITAL
APLICAȚIILE META CEDEAZĂ MIERCURI
AVEREA LUI MUSK AJUNGE LA 447 MLD.$
IOHANNIS FACE DECLARAȚII DUPĂ DECIZIA CCR
UE SEMNEAZĂ ACORD CU MERCOSUR
SE ANULEAZĂ PRIMUL TUR

Factori principali care influențează ROBOR

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei.

Evoluția ROBOR este influențată de factori precum politica monetară a Băncii Naționale a României (BNR), lichiditatea de pe piața interbancară, inflația și politica fiscală.

În cea mai recentă ședință de politică monetară, BNR menține dobânda-cheie la 6,5% și majorează prognoza de inflație pentru finalul anului 2024 la 4,9%.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) crește de la 1 octombrie de la 5,86%, la 5,99%. IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință.

Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.