• Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România scade cu 13,5 puncte în noiembrie și ajunge la cel mai scăzut nivel din iulie 2020.
  • Leul se depreciază la un curs mediu de 5,0831 lei/euro în următoarele 12 luni, iar inflația anticipată crește la 5%.
  • Riscurile pentru economia României în 2025 includ modificările în politica fiscală, riscul de recesiune și riscul de dezinformare.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România scade cu 13,5 puncte în luna noiembrie. Ajunge la valoarea de 31,4 puncte, cel mai scăzut nivel din iulie 2020. Scăderea se datorează reducerii semnificative a ambelor componente ale indicatorului. Componenta de anticipații scade cu 12,1 puncte și ajunge la 23,3 puncte, cel mai mic nivel din ianuarie 2019, iar componenta de condiții curente scade cu 16,4 puncte. Ajunge la 47,8 puncte.

Ce spune Adrian Codirlașu, Președintele Asociației CFA România?

Pe fondul incertitudinii politice foarte ridicate și al creșterii aversiunii la risc a investitorilor, indicatorul de încredere scade la niveluri similare celor din perioada pandemiei de COVID-19”, spune Adrian Codirlașu, Președintele Asociației CFA România.

Leul se depreciază în următoarele 12 luni

Conform sondajului, leul se depreciază în următoarele 12 luni și ajunge la un curs mediu de 5,0831 lei/euro. În plus, rata anticipată a inflației crește și se situează acum la 5%. 59% dintre participanți estimează o majorare a ratei inflației, iar 27% se așteaptă la o stagnare.

Titlurile zilei

ROMÂNIA LIVREAZĂ MAI MULTE AUTOSTRĂZI
EXIMBANK ȘI CEC PRIMESC CAPITAL
APLICAȚIILE META CEDEAZĂ MIERCURI
AVEREA LUI MUSK AJUNGE LA 447 MLD.$
IOHANNIS FACE DECLARAȚII DUPĂ DECIZIA CCR
UE SEMNEAZĂ ACORD CU MERCOSUR

Pentru orizontul de 6 luni, analiștii financiari estimează un curs valutar de 5,0310 lei/euro. De asemenea, deficitul bugetar prognozat pentru 2025 este de 7,2% din PIB, iar creșterea economică estimată pentru același an este de 1,3%. Rata ROBOR la 3 luni este preconizată să ajungă la 5,83% în următoarele 12 luni.

Referitor la prețurile proprietăților rezidențiale, 50% dintre participanți estimează o stagnare a acestora în următoarele 12 luni, în timp ce 32% se așteaptă la o scădere. 68% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 27% le consideră corect evaluate.

Care sunt principalele riscuri în economia României?

Datoria publică ca procent din PIB este anticipată să ajungă la 58% în următoarele 12 luni. În ceea ce privește riscurile economice pentru 2025, principalele trei riscuri sunt legate de modificările în politica fiscală, riscul de recesiune și riscul de dezinformare. De asemenea, se preconizează riscuri legate de sustenabilitatea datoriei publice și de conflictele armate între state.