• Partidele de opoziţie din Coreea de Sud reacționează prompt și demarează procedurile pentru destituirea preşedintelui Yoon Suk Yeol.
  • Decizia vine la câteva ore după ce încercarea eşuată a lui Yoon de a impune legea marţială generează cea mai gravă criză constituţională a ţării din ultimele decenii, scrie Financial Times.
  • Circa 190 de parlamentari din șase partide de opoziție depun o moțiune de punere sub acuzare.

Partidele de opoziţie din Coreea de Sud reacționează imediat și demarează procedurile pentru destituirea preşedintelui Yoon Suk Yeol. Decizia vine la câteva ore după ce încercarea sa eşuată de a impune legea marţială generează cea mai gravă criză constituţională a ţării din ultimele decenii, conform Financial Times.

Un grup de circa 190 de parlamentari din şase partide de opoziţie depune o moţiune pentru punerea sub acuzare a preşedintelui. Ce vor ei? Să dezbată proiectul de lege în parlament joi, 5 decembrie, iar mai apoi votul să aibă loc vineri sau sâmbătă.

„Yoon este o persoană care poate apăsa oricând butonul pentru a declanşa un război sau pentru a declara din nou legea marţială. El reprezintă cel mai mare pericol pentru Coreea de Sud în acest moment”, declară Cho Kuk, liderul unui partid de opoziţie. Kuk cere autorităţilor judiciare să îl aresteze imediat pe Yoon pentru a fi investigat pentru trădare. „Funcţiile prezidenţiale ale lui Yoon trebuie suspendate de urgenţă prin procedura de punere sub acuzare”, adaugă el.

Titlurile zilei

ATINGE BCE OBIECTIVUL DE 2%?
CÂT COSTĂ MASA DE CRĂCIUN?
ALBANIA INTERZICE TIKTOK
PIB-UL MARII BRITANII STAGNEAZĂ ÎN T3
ROBOR LA 3 LUNI STAGNEAZĂ LA 5,91%
CINE E CRIN ANTONESCU?

Vine o perioadă de instabilitate pentru Coreea de Sud?

Mişcarea politică prefigurează o nouă perioadă de instabilitate pentru Coreea de Sud, o ţară cu 52 de milioane de locuitori, care este a patra economie ca mărime din Asia şi un aliat-cheie al Statelor Unite.

Criza este declanşată marţi, 3 decembrie, când Yoon, un preşedinte conservator, declară legea marţială în timpul unei emisiuni neprogramate, pe motiv că vrea să elimine „forţele anti-statale” şi să „normalizeze ţara”. La câteva ore după anunţ, preşedinteleridică decretul și este forţat să dea înapoi de parlamentul controlat de opoziţie, care respinge în unanimitate măsura. Trupele trimise să încercuiască clădirea parlamentului sunt și ele retrase.

Partidul Democrat, principala forţă de opoziţie, numește acţiunea lui Yoon drept „o încălcare gravă a Constituţiei”. „Acesta este un act evident de trădare şi un motiv clar pentru a-l pune sub acuzare”, conform unei declaraţii a partidului.

„Yoon va încerca probabil din nou, având în vedere că prima sa încercare de a declara legea marţială a eşuat”, avertizează Lee Jae-myung, liderul Partidului Democrat, într-un discurs susţinut în faţa parlamentului. „Mai mult, există riscul ca el să provoace Coreea de Nord, ceea ce ar destabiliza graniţa divizată şi ar crește şansele unei ciocniri armate.”

Aceasta este prima tentativă de a impune legea marţială în Coreea de Sud de la revenirea democraţiei în anii 1980 şi a venit după luni de tensiuni între Yoon şi parlamentul dominat de opoziţie.

Ce se întâmplă cu piețeke fianciare?

După o noapte de haos politic, autorităţile financiare din Coreea de Sud intervin pentru a calma pieţele, și promit să asigure lichidităţi „nelimitate”. Bank of Korea anunță, în urma unei reuniuni de urgenţă, că „toate opţiunile rămân pe masă” pentru a stabiliza pieţele financiare.

Moneda naţională, wonul, care a fost într-o depreciere accentuată faţă de dolar după anunţul lui Yoon, începe să îşi revină treptat.

În schimb, indicele de referință Kospi scade cu aproape 2%, iar acțiunile Samsung Electronics, cea mai mare companie din țară, scad cu 1,1%.