- Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru creditele variabile în lei, a crescut marți la 5,87%, de la 5,81% la începutul săptămânii, continuând trendul ascendent început pe 14 noiembrie.
- Evoluția ROBOR este determinată de politica monetară a BNR, lichiditatea din piața interbancară, nivelul inflației și politica fiscală, în contextul unui exces de lichiditate redus la circa 27 mld. lei în octombrie.
- ROBOR la 6 luni a ajuns la 5,92%, iar cel la 12 luni la 5,96%, indicând creșteri generalizate pe toate scadențele utilizate pentru credit
Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele retail în lei contractate înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele curente ale companiilor în lei, afișază marţi o cotaţie de 5,87%, în creştere de la 5,81% la începutul săptămânii.
Advertisment
De la 14 noiembrie, indicele ROBOR la 3 luni își reia creşterea și depășește 5,55%, nivel la care staţiona din 3 septembrie 2024.
Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa interbancară, inflaţie şi politica fiscală.
Titlurile zilei
Excesul de lichiditate pe piaţa interbancară persistă, însă nivelul scade în octombrie la circa 27 mld. lei, medie zilnică, după ce în primele 9 luni/2024 media zinică a fost de 50 mld. lei.
În cea mai recentă şedinţă de politică monetară, BNR menține dobânda-cheie la 6,5% şi majorează prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024 până la 4,9%, iar Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, sugerează că banca centrală nu are un scenariu exploziv, cu toate creşterile inflaţia urmând să rămână sub 5%.
Tot marţi, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, urcă la 5,92%, de la 5,87% luni, iar indicele ROBOR la 12 luni este cotat la 5,96%, de la 5,92% la începutul săptămânii.