• Economia Germaniei este prognozată să stagneze în ultimul trimestru din 2024, conform Bundesbank.
  • Stagnarea vine după o scădere economică în două din ultimele trei trimestre.
  • Sectorul industrial, cererea slabă de exporturi și costurile ridicate ale energiei sunt principalele cauze.

Economia Germaniei, cel mai mare motor al zonei euro, continuă să se confrunte cu dificultăți majore. Potrivit Bundesbank, PIB-ul țării va stagna în trimestrul al patrulea al anului 2024, ceea ce menține trendul descendent observat în ultimele trimestre. Deși salariile reale și economiile solide ar trebui să încurajeze consumul privat, acesta rămâne limitat cu o prudență sporită a consumatorilor.

Cum arată PIB-ul Germaniei?

Cea mai mare economie a Europei crește cu 0,2%, în ultimul trimestru, dar Bundesbank declară că există puține indicii că acest lucru va continua, deoarece cererea din străinătate și investițiile rămân slabe.

Germania suferă din cauza costurilor mari ale energiei și a unei cereri externe slabe, mai ales din partea Chinei, un partener comercial cheie. Asta afectează sectorul industrial, care reprezintă un pilon central al economiei germane. În plus, majorarea dobânzilor de referință descurajează investițiile, iar producția industrială întâmpină dificultăți semnificative.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

“Toate componentele cheie ale cererii oferă prea puține motive pentru o redresare semnificativă pe termen scurt e economiei Germaniei. În plus, solicitările politice pentru noi bariere comerciale reprezintă un risc considerabil la adresa comerțului internațional(…), anunță Bundesbank în raportul lunar.

Creșterea ridicată a salariilor, până de curând o sursă de îngrijorare cu privire la un potențial nou avans al inflației, atinge vârful în al T3, la 8,8% pentru contractele colective și este probabil să fie acum „considerabil mai scăzută”, adaugă Bundesbank.