• Accizele pentru băuturi spirtoase, vinuri spumoase și alte băuturi alcoolice vor crește cu 4,4% în 2025 și cu 5% în 2026.
  • Modificările sunt menite să ofere predictibilitate fiscale companiilor din domeniu și să înlocuiască actualul mecanism de indexare a inflației.
  • ANAF va putea înregistra persoanele fiscale nerezidente la cererea notarilor publici, și ar facilita procesul administrativ.

Ministerul Finanțelor publică un proiect de ordonanță care prevede o creștere a accizelor pentru băuturile alcoolice, inclusiv spirtoase și vinuri spumoase. Măsura, care va intra în vigoare cu anul 2025, este rezultatul solicitărilor din companiile din sectorul alcoolului, care vor să stabilească un cadru fiscal mai stabil și previzibil.

Proiectul propus stabilește un calendar de creștere a accizelor pentru diferite categorii de băuturi alcoolice. Accizele vor crește cu 4,4% în 2025 și cu 5% în 2026. Abordarea va înlocui sistemul actual de indexare a accizelor cu inflația, și va oferi operatorilor economici o mai bună capacitate de planificare financiară.

Modificarea este similară cu cea a Asociației Spirits România, care trimite o scrisoare Guvernului Ciolacu în și au atras atenția că din 2025 se majorează acciza cu peste 50%, dacă se mențin prevederile actuale din Codul fiscal. Modificarea a fost cerută insistent de către companiile din domeniu, care vor mai multă predictibilitate în ce privește acciza.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BVB?
CE-I PREOCUPĂ PE ROMÂNI?
BNR: INFLAȚIA CONTINUĂ SĂ CREASCĂ
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
AFECTEAZĂ VICTORIA LUI TRUMP INTEL?
PREȚUL PETROLULUI SCADE CU PESTE 1%

Implicații pentru companiile din domeniu

ANAF va avea posibilitatea de a înregistra fiscal persoanele nerezidente care nu dispun de un cod de identificare fiscală, la cererea notarilor publici, pentru a simplifica procesul administrativ și de a facilita accesul la servicii fiscale pentru persoanele care nu sunt rezidente în România.În plus, se propune exceptarea anumitor produse alcoolice de la actualizarea accizelor pe baza creșterii prețurilor de consum. Aceasta va permite o gestionare mai eficientă a costurilor pentru vinuri și băuturi fermentate, având în vedere că accizele vor fi stabilite printr-un calendar specific.