• Banca Transilvania are un profit de 675 milioane lei după preluarea OTP Bank România.
  • Achiziția OTP Bank România a contribuit la creșterea cotei de piață a Băncii Transilvania, ceea ce a adus noi clienți și un portofoliu extins de active.
  • Timp de două luni, până în 30 septembrie 2024, societăţile achiziţionate din OTP Group contribuie cu un profit de 91,9 milioane lei la rezultatele Grupului Banca Transilvania.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după active, anunță un profit substanțial de 675 milioane lei generat în urma achiziției OTP Bank România. Ce a determinat profitul? Diferenţa între preţul plătit şi partea din valoarea justă a activelor şi datoriilor aferente băncii achiziţionate şi a celorlalte subsidiare.

“Timp de două luni – până în 30 septembrie 2024 – societăţile achiziţionate din OTP Group au contribuit cu un profit de 91,9 milioane lei la rezultatele Grupului Banca Transilvania. Câştigul din achiziţia acestora, şi anume 675 milioane lei, nu este impozabil”, potrivit raportului trimestrial.

Impact financiar și evoluția profitabilității

Din iulie 2024, grupul financiar Banca Transilvania deţine controlul în OTP Bank România, OTP Leasing România IFN, OTP Advisors, OTP Factoring, REA Project One Company, GOVCKA Project Company şi OTP Consulting România.

Titlurile zilei

MUSK CRITICĂ REGLEMENTĂRILE DIGITALE ALE UE
PRADA VREA SĂ CUMPERE VERSACE
CÂȚI INVESTESC ÎN 2025?
PREIA STATUL ACȚIONARIATUL ELECTRICA?
ȘOMAJUL SCADE LA 4,1% ÎN DECEMBRIE
CONSUMUL PRIVAT CREȘTE CU 8,7%

Banca raportează pentru primele nouă luni din 2024 un profit net de 3,9 miliarde lei la nivel consolidat, în creştere cu 70% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, şi venituri operaţionale mai mari cu 29%, la 7,22 mld. lei, pe fondul intensificării activităţii de creditare şi a tranzacţiilor speciale.

În trimestrul al treilea, banca avea un profit net consolidat de 1,76 mld. lei, faţă de 709 mil. lei şi venituri de 2,65 mld. lei faţă de 1,95 mld. lei. Activele băncii cu acţionariat majoritar românesc urcă în 30 septembrie 2024 la 199,7 mld. lei faţă de 169 mld. lei în urmă cu un an, potrivit ultimelor rezultate trimestriale.