• După victoria lui Donald Trump, indicii bursieri S&P 500 și Nasdaq închid la maxime record.
  • Bursa de Valori București înregistrează o tendință descendentă în ultimele luni.
  • Răzvan Mihăescu: la acest sezon de raportări intensitatea focusului este mai mult în zona de alegeri și factor politic.

Piața bursieră a fost stimulată de optimismul investitorilor cu privire la victoria decisivă a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale și la măsurile Rezervei Federale de a reduce ratele dobânzilor.

Indicii americani închid ultima ședință de tranzacționare pe plus. Dow Jones câștigă 0,6 procente. S and P 500 e pe plus cu 0,4%, iar Nasdaq e mai modest, +0,09%.

Fiecare dintre indicii majori a atins maxime record la închidere și a înregistrat câștiguri săptămânale de aproximativ 5%. S&P 500 și Dow înregisttează cele mai bune săptămâni din noiembrie anul trecut.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Care sunt câștigătorii din structură?

Tesla, care depășește 1.000 mld. $ în capitalizare cu un plus de 8,2% la ultima închidere. Ajunge pe locul 9 în topul companiilor la nivel global după ce întrece Broadcom și Berkshire Hathaway și se apropie cu pași rapizi de locul 8, unde se află momentan TSMC. Acțiunile Tesla, care se tranzacționează cu peste 300 de dolari pentru prima dată în ultimii doi ani, câștigă aproape 30% în această săptămână.

Nvidia, Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet și Meta Platforms pierd teren.

Nvidia intră vineri în indicele Dow Jones Industrial Average, unde îl înlocuiește pe producătorul de cipuri în dificultate, care scade ușor vineri. Sherwin-Williams se alătură, de asemenea, indicelui blue-chip.

Dacă ne uităm la ultima săptămână, Tesla bate multe criptomonede la randament. Are +31,46%.

Trump Media închide cu un plus de 15,2%.

Cum se mișcă BVB?

Toți indicii sunt pe plus, în afară de BET-FI la ultima ședință. BET are +0,16%, BET NG are +0,47%, BET AeRO are +1,11%.  BET FI se depreciază cu 0,28%.

Restul au valori modeste între +0,10% și +0,17%. Dar, pe ultima săptămână BET are -0,55%.

Teraplast are plus 3,28%, Medlife +1,16% și tot printre cel mai mari creșteri se situează One United Properties, Hidroelectrica și Romgaz.

Cei mai mari pierzători sunt Aquila Part Prod, -1,44%, care urmează să raporteze, Fondul Proprietate -1,21%, BRD -1,15%. Banca Transilvania și TTC au minus 0,3%.

De ce crezi că este decalajul acesta atât de mare acum între randamentele de pe indicii americani și cei pe bursa noastră?

Așa cum am văzut de la începutul anului, oricum, ambii indici, atât cei de pe piața din România, și aici mă refer la cei reprezentativi de pe piața principală, cât și cei din America, au avut evoluții foarte bune, mult peste mediile istorice, aș putea spune. Dar, dacă ne uităm și ne focusăm pe discrepanța evoluției în ultima perioadă, cred că aici trebuie să luăm în calcul, în primul rând, faptul că la Bursa de Valori București există o perioadă de expectativă, în care nu se mai tranzacționează atât de mult și investitorii așteaptă să vadă rezultatele alegerilor de la noi și cum va impacta acest lucru în mediul fiscal și, de ce nu, și în mediul politic. Deci, în ultimele două luni am avut o tendință ușor descendentă, plus că, în ultima perioadă, nu am avut niciun sezon de rezultate financiare care, de obicei, pot să reprezinte un catalizator pentru piațe.”, o spune Răzvan Mihăescu, investitor, pentru Aleph Business.

Dacă ne raportăm la indicii locali, aș spune că diferența de randament și de evoluție între indicele BET sau orice alt indice de pe piața principală și indicele BET AeRO este dat de particularitățile de construcție ale acestor indici. (…) Companiile din indicele ăsta sunt mult mai influențate de contextul economic și de ce se întâmplă în lanțurile de aprovizionare sau la nivel macro.”

Crezi că e un moment bun acum și există potential la BVB în perioada următoare, sau își mută investitorii banii de la BVB pe bursele externe, în speță cele americane?

„Cred că depinde foarte mult și de rezultatul alegerilor și politica fiscală pe care o va implementa noul guvern. Este greu de zis cum va fi următoarea perioadă la BVB, am văzut că au venit acum câteva companii cu rezultate la trimestru III și urmează să vină și celelalte și au fost în general rezultate în linie cu așteptările, dar așa cum am spus mai devreme, cred că la acest sezon de raportări intensitatea focusului este mai mult în zona de alegeri și factor politic decât de rezultate financiare care deja sunt estimate și incluse în preț de piețe.”