• Noile cifre pentru consum apar și arată o creștere de 10.3% în septembrie de la an la an.
  • Creșterea PIB pentru T3 este estimată la 1%, iar rapoartele PIB apar săptămâna viitoare.
  • Pensiile și salariile cresc în 2024 și stimulează consumul.

Institutul Național de Statistică (INS) raportează o creștere impresionantă a consumului, de 10,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Între ianuarie și septembrie, consumul a urcat cu 8,4%, iar în septembrie față de august, s-a înregistrat un avans de 0,9%. Deși acest avans indică, la prima vedere, o economie solidă, economiștii atrag atenția că această creștere a consumului s-ar putea să nu se reflecte proporțional în Produsul Intern Brut (PIB).

Consumul arată o creștere sănătoasă

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), consumul în România crește puternic, indicând o creștere de 10,3% de la an la an. Pe primele nouă luni ale anului, consumul avansează cu 8,4%, iar în comparație cu luna august a aceluiași an, se observă un plus de 0,9%.

Această creștere a consumului este un indicator al unei economii în dezvoltare, însă economiștii rămân prudenți. Mulți specialiști subliniază că, deși consumul înregistrează o creștere semnificativă, aceasta nu se traduce neapărat într-o creștere proporțională a PIB. Avansul economic este posibil să nu fie confirmat de cifrele finale.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Așteptăm cifrele PIB T3 și PIB al ultimelor nouă luni

INS urmează să publice în săptămâna viitoare datele preliminare privind PIB-ul pentru trimestrul al treilea și pentru primele nouă luni ale anului 2023. Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank, estimează o creștere de aproximativ 1% în T3, însă avertizează că această valoare ar putea fi revizuită în jos.

Creșterea consumului a fost puternic stimulată de majorările de pensii și salarii. De-a lungul anului, pensiile sunt de două ori, în ianuarie și septembrie, ceea duce la o creștere cumulată de 40% a pensiilor. Banii ajung în principal în consum și contribuie la avansul indicatorilor din comerțul cu amănuntul.