• Prețul petrolului Brent scade cu 4,2% și ajunge la 72,4 dolari pe baril.
  • Atacurile Israelului nu au vizat instalațiile petroliere și nucleare ale Iranului, ceea ce a redus tensiunile geopolitice.
  • Analiștii estimează că riscurile geopolitice s-au diminuat, iar prețurile ar putea rămâne sub presiune în perioada următoare.

Prețurile petrolului înregistrează o scădere semnificativă, de peste 3 dolari pe baril, după ce atacul Israelului asupra Iranului a evitat să afecteze infrastructura energetică a Teheranului. Situația a contribuit la atenuarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, ceea ce a influențat piețele globale de energie.

La deschiderea pieței, prețul petrolului Brent a atins 72,70 dolari pe baril, în scădere cu 4,4%, iar West Texas Intermediate (WTI) a coborât cu 4,6% și a ajuns la 68,51 dolari pe baril. Scăderea vine după o săptămână volatilă în care prețurile au crescut cu 4% din cauza incertitudinilor generate de atacurile anterioare și de alegerile din Statele Unite.

Analiștii spun că riscul geopolitic asociat cu atacurile a fost diminuat datorită naturii limitate a acestora. Saul Kavonic, analist energetic la MST Marquee, spune că evitarea infrastructurii petroliere a ridicat speranțe pentru o posibilă de-escaladare a conflictelor.

Titlurile zilei

TENDINȚE, RISCURI ȘI COMPANII DE URMĂRIT ÎN TEHNOLOGIE, INDUSTRIE ȘI ENERGIE
ANGAJAȚII DIN AGRI NU MAI AU FACILITĂȚI
E DOVADĂ DE CULTURĂ?
TAXĂ, DU-MĂ UNDE VREI!
CE SPUNE EY ROMÂNIA DESPRE NOILE REGULI?
CE VREA ANIS DE LA GUVERN?

Atenția pieței se va îndrepta către eventualele reacții ale Iranului și la discuțiile de încetare a focului între Israel și grupul militant Hamas. Analistul Vivek Dhar, de la Commonwealth Bank of Australia, are îndoieli cu privire la posibilitatea unui armistițiu durabil între cele două părți.

Citi revizuiește estimările pentru prețul Brent în următoarele trei luni, și l-a redus de la 74 la 70 de dolari pe baril, având în vedere diminuarea riscurilor geopolitice. OPEC+ va discuta despre politica de producție în cadrul unei întâlniri programate pentru 1 decembrie.

Tensiunile geopolitice afectează piața energiei

Pe fondul tensiunilor geopolitice crescute din Orientul Mijlociu, piețele energetice continuă să fie afectate de evenimentele recente. Atacurile și reacțiile dintre Israel și Iran au generat o volatilitate semnificativă în prețurile petrolului, ceea ce determină investitorii să reevalueze riscurile asociate cu aceste conflicte.

Fluctuațiile prețurilor petrolului sunt adesea dictate de evenimentele geopolitice. În ultimele săptămâni, incertitudinile legate de atacurile Israelului asupra Iranului au dus la creșteri și scăderi rapide ale prețurilor. Volatilitatea scoate în evidență importanța monitorizării situației din regiune pentru anticiparea tendințelor viitoare ale pieței.