- Alegerile din SUA generează o atmosferă de incertitudine, cu candidați care propun politici economice opuse, ceea ce afectează perspectivele globale.
- Indiferent de câștigător, se preconizează o creștere a nivelului general de taxare, fie prin impozite pe venituri ridicate, fie prin taxe vamale, arată o analiză XTB.
- România ar putea resimți impactul alegerilor americane printr-o posibilă creștere a taxelor interne, în contextul unui deficit bugetar estimat la 8%.
Într-o perioadă marcată de incertitudini și divergențe politice, investitorii se concentrează asupra efectelor pe termen lung asupra economiei globale și asupra României. În contextul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, analizează implicațiile economice posibile ale rezultatelor.
Advertisment
Care vor fi politicile economice în funcție de candidatul câștigător
Kamala Harris propune măsuri pentru reglementarea prețurilor și controlul costului locuințelor, în timp ce Donald Trump plănuiește reduceri fiscale și susținerea energiei convenționale. Direcțiile politice vor influența nu doar economia americană, ci și pe cea globală.
Joe Biden a menținut tarifele vamale introduse de Trump, cu scopul de a reducere dependența de China. Un nou mandat pentru Trump ar putea intensifica această strategie, cu tarife propuse de 60% pe importurile din China. Impactul global al măsurilor se va resimți în țări precum Vietnam, Malaezia și Mexic, care au devenit intermediari între SUA și China.
Titlurile zilei
Consumatorii americani vor suporta o parte semnificativă din costurile acestor ajustări. Europa deja resimte efectele unei repoziționări lente în fața noilor provocări industriale. Situația ar putea extinde distanța dintre creșterea economică a Europei și cea a altor mari economii.
Ce perspective sunt pentru România?
În România, spațiul pentru creșteri de taxe ar putea fi amplu, având în vedere estimările pentru deficitul de cash de 8% sau 237 miliarde de lei, cu circa 10% peste nivelul estimat anterior și ponderea tot mai mare a cheltuielilor pentru plata dobânzilor datoriei publice, spune Claudiu Cazacu.
Incertitudinea generată de alegerile americane afectează economia reală. Un sondaj NFIB, destinat firmelor mici din SUA, a ajuns la 103 puncte, un nivel record. Asta poate duce la amânarea investițiilor sau la o accelerare a acestora după alegeri.
Istoric, pe termen mediu și lung, bursele sunt mai sensibile la tendințele economiei reale și ale inflației decât la rezultatul alegerilor. Regimul cel mai favorabil tinde să fie cel al creșterii economice combinate cu scăderea inflației, oferind pentru S&P500 un avans mediu de 3,52% în trei luni.