• Companiile din România își revizuiesc bugetele de investiții, reduc externalizarea serviciilor și adoptă o abordare mai prudentă.
  • Ediția anterioară a studiului Confidex a arătat un indice de 52,5, cea mai mare valoare înregistrată în ultimii patru ani, ceea ce reflectă optimismul mediului de afaceri.
  • Creșterea PIB-ului a decelerat la 1,4% în semestrul I 2024, iar managerii se confruntă cu incertitudini legate de ajustările fiscale și majorarea salariului minim.

Avem deja peste 3.000 de manageri care au completat pe parcursul celor 10 ediții de până astăzi. Eu sper în continuare să avem o prezență record la această 11 ediție Confidex tocmai pentru a vedea cât mai multe perspective, a înțelege cât mai multe perspective și a putea să avem o imagine clară pentru 2025.“, o spune Andrei Cionca, CEO-ul Impetum Group, pentru Aleph Business.

Într-un context economic și geopolitic mai încărcat, unde e oportunitatea pentru mediul de business din România? Unde găsesc, pe final de an, managerii oportunitatea, adică acea pernă de aterizare lină pentru economie?

Economia Europei depinde foarte mult de producătorii din China în continuare, pentru că au dezvoltat niște capacități de producție absolut impresionante (…) Spun pun că avem nevoie foarte mare în continuare de materii prime din China, însă și ei au foarte mare nevoie de noi și am văzut o perspectivă reală și în modul cum se raportează la noi, am văzut faptul ăsta că și ei depind mult de noi.

Deci eu cred că studiul ăsta la care o să avem rezultatele în începutul lunii noiembrie, nu face decât să ne completeze și perspectiva asta externă pe care eu sper că mai mulți manageri români o au deja, sau o caută, sau încearcă să înțeleagă întregul context economic și ăsta est-vest și contextul geopolitic care este mai complicat decât cel din primăvară și vom avea o imagine clară, vom ști la ce să ne așteptăm și vom ști cum să acționăm în concret pentru a face această pernă de aterizare, dacă va fi cazul unei încetiniri economice.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Care sunt provocările majore pentru mediul de afaceri din România în 2025? Ce scenarii ar trebui să își facă antreprenorii de la noi încă de pe acum, cum sa se pregătească și ce priorități să aibă anul viitor?

Să nu uităm totuși că economia României este o economie extrem de rezilientă și managerii români cred că sunt foarte antrenați până acum sau sunt foarte vaccinați pentru că am trecut o serie de lucruri absolut neprevăzute sau impredictibile până astăzi. Deci mă aștept ca la finalul acestui proiect, să spunem mijlocul lunii noiembrie, să ieșim cu rezultatele, să organizăm aceste dezbateri în care să avem o paletă foarte largă de impresii, percepții, oportunități, îngrijorări și de ce nu succese pe care noi le-am avut deja în perioada asta de patru ani și pe care să le împărtășim și cu alți manageri și pe care evident să încercăm să le implementăm cât mai repede în companiile pe care le conducem.“, adaugă Andrei Cionca.

Companiile își ajustează deja bugetele de investiții și reduc ritmul de externalizare a serviciilor, ceea ce indică o abordare mai prudentă într-un context economic și geopolitic încărcat. Studiul Confidex, care măsoară încrederea antreprenorilor și managerilor în economia românească, începe colectarea datelor pentru ediția a 11-a. Antreprenorii și executivii sunt invitați să completeze chestionarul până în 1 noiembrie, pentru a contribui la evaluarea percepției asupra mediului de afaceri pentru semestrul II din 2024.

Care este contextul economic actual?

Cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică indică o decelerare a creșterii PIB-ului la 1,4% față de semestrul I 2023. Situația este influențată negativ de performanțele slabe ale sectorului agricol, industrial și al construcțiilor. Managerii au incertitudini legate de posibile ajustări fiscale și majorarea salariului minim brut cu 9,5%.

Studiul CONFIDEX, lansat în 2020 de Impetum Group, devine un instrument important pentru analiza climatului de afaceri din România. Ediția anterioară a arătat o creștere semnificativă a indicelui de încredere la 52,5, cel mai ridicat nivel din ultimele patru ani. Creșterea s-a datorat scăderii inflației și unei creșteri moderate a PIB-ului, ceea ce a generat un optimism sporit în rândul antreprenorilor.

Care este percepția managerilor?

În cadrul ediției anterioare a studiului Confidex, 38% dintre respondenți s-au declarat optimiști cu privire la creșterea PIB-ului. Optimismul moderat se aliniază cu realitatea economică, unde multe sectoare întâmpină dificultăți. Cum ar fi agricultura, afectată semnificativ de condițiile meteorologice și fluctuațiile pieței sau construcții, unse se observă o stagnare a proiectelor din cauza costurilor crescute.

Ce spune Andrei Cionca?

Andrei Cionca, co-fondator al ROCA Investments, vorbește despre importanța accesului la date precise pentru luarea deciziilor strategice. “Revizuirile în scădere ale creșterii economice indică clar că unele sectoare, precum agricultura sau construcțiile, întâmpină dificultăți. De asemenea, începem să observăm scăderi de bugete în sectorul serviciilor, deși acestea au fost întotdeauna „premiantele” Confidex. Companiile își ajustează deja bugetele de investiții și reduc ritmul de externalizare a serviciilor, ceea ce indică o abordare mai prudentă într-un context economic și geopolitic încărcat. Totuși, avem în continuare o mare oportunitate care vine dinspre investițiile private si dinspre PNRR, care pot deveni împreună o adevărată pernă de aterizare lină pentru economie, mai ales dacă vom canaliza toate eforturile și expertiza noastră în această direcție. Cred foarte mult în capacitatea și reziliența a antreprenorilor și sunt convins că, dacă reușim să o ducem la nivelul următor, fără a rămâne doar defensivi, vom depăși cu bine provocările acestui an.”, spune Andrei Cionca.