Când familia vorbește, banii ascultă. De-asta trebuie să vorbim despre bani în familie.

Dacă simți nevoia să organizezi mai bine banii familiei tale, dar nu știi de unde să începi, astăzi aș vrea să îți povestesc despre planificarea financiară și despre bugetul comun.

Primul pas pentru tine și ai tăi este să calculați venitul familiei, adică toate veniturile pe care le aveți pe parcursul unei luni. Este bine să facem o diferențiere între veniturile constante, salariile fixe, de exemplu, și bonusurile sau veniturile ocazionale pe care e mai riscant să ne construim bugetul.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BVB?
CE-I PREOCUPĂ PE ROMÂNI?
BNR: INFLAȚIA CONTINUĂ SĂ CREASCĂ
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
AFECTEAZĂ VICTORIA LUI TRUMP INTEL?
PREȚUL PETROLULUI SCADE CU PESTE 1%

Al doilea pas este legat de cheltuieli, care se împart în două mari categorii: nevoi și dorințe.

Când spunem nevoi, ne gândim la toate cheltuielile de bază ale familiei tale: chirie, credit ipotecar, utilități, transport, alimente și cheltuieli necesare pentru îngrijirea copilului.

De cealaltă parte, în categoria dorințe, regăsim cheltuieli opționale, dar care pot contribui la starea de bine a familiei tale: vacanțe, ieșiri în oraș, haine noi, abonamente la sală sau bilete la teatru.

Acum a venit momentul în care trebuie să puneți față în față veniturile și cheltuielile familiei. În mod ideal, bugetul familiei tale ar trebui să aibă loc pentru nevoi, dorințe, dar și pentru a economisi – fie pentru un buget dedicat cheltuielilor neprevăzute, fie pentru a începe să investiți pentru bunăstarea familiei.

Aici puteți aplica și reguli de bugetare, precum regula 50-30-20, pentru nevoi,dorinte si economisire, dar este important să ajustați o astfel de regulă pentru a cuprinde realitatea familiei voastre.

În cazul în care cheltuielile se încadrează la limită, ar trebui să vă uitați la modul în care pot fi eficientizate cheltuielile pe care le aveți în prezent.

Desigur, ajustările trebuie să înceapă de la bugetul alocat dorințelor, dar poți încerca să-ți optimizezi și o parte din cheltuielile de la capitolul nevoi.

Spre exemplu, îți poți schimba furnizorul de utilități pentru o ofertă mai bună sau poți eficientiza cheltuielile alegând transportul în comun în detrimentul mașinii personale.

În orice caz, aici începem să vorbim despre bani. În familie.