• Acciza pentru alcoolul etilic ar putea crește cu peste 50% în 2025.
  • Creșterea accizei ar putea duce la pierderea a mii de locuri de muncă din industria locală.
  • 34% dintre consumatorii români recunosc că au consumat băuturi contrafăcute, adesea din cauza prețului.

Asociația Spirits România adresează o scrisoare deschisă Prim-Ministrului Marcel Ciolacu și Ministrului Finanțelor Marcel Boloș, care solicită intervenția guvernului în ceea ce privește actualizarea valorii accizei pentru alcoolul etilic. Actualizarea, dacă se va aplica conform prevederilor actuale din Codul Fiscal, ar putea conduce la o creștere semnificativă a accizei, cu mari efecte asupra industriei locale de băuturi spirtoase.

Spirits România avertizează că o creștere a accizei cu peste 50% în anul 2025 ar avea consecințe catastrofale atât din punct de vedere economic, cât și social. „Șocul unei noi majorări semnificative a accizei va avea un impact catastrofal asupra producătorilor locali de băuturi spirtoase și ar duce, cel mai probabil, la pierderea câtorva mii de locuri de muncă”, se menționează în comunicat. Aceasta ar afecta nu doar producătorii, ci și consumatorii, care s-ar confrunta cu scumpiri ale băuturilor ieftine, pentru că majoritatea provin din producția internă.

Piața de băuturi contrafăcute este în creștere

Un alt aspect menționat este creșterea interesului pentru băuturile contrafăcute. Conform unei cercetări sociologice, 34% dintre consumatorii români au declarat că au consumat băuturi alcoolice din surse necontrolate. „Dintre cei care au admis că au consumat băuturi alcoolice contrafăcute, unul din cinci respondenți a indicat ca motiv prețul”, spun reprezentanții asociației. Tendința nu doar că subminează veniturile bugetare prin scăderea consumului de produse fiscalizate, dar reprezintă și un pericol major pentru sănătatea publică, prin proliferarea unor alternative care pot duce la afecțiuni grave sau chiar la pierderi de vieți omenești.

Titlurile zilei

CÂT TIMP PIERDE ROMÂNUL ÎN TRAFIC?
META BATE PALMA CU HOLLYWOOD
ISĂRESCU RENUNȚĂ LA POLITICA MONETARĂ
WINDOWS INTEGREAZĂ CHATGPT
VOLUMUL CONSTRUCȚIILOR SCADE CU 3,1% ÎN 2024
ÎNGHITE-N SEC

Asociația Spirits România nu solicită un regim favorizant, ci o abordare echitabilă care să protejeze atât producătorii locali, cât și consumatorul român. „Nu putem vorbi de predictibilitate fiscală doar pentru o parte a actorilor economici dintr-un domeniu”, se afirmă în scrisoare. Producătorii cer adoptarea unui calendar de creștere graduală a accizei la alcoolul etilic, astfel încât să se evite un impact brusc asupra industriei.