• Consiliul guvernatorilor BCE reduce cu 25 puncte de bază ratele dobânzilor reprezentative, din 23 octombrie 2024.
  • Inflația va crește în lunile următoare, dar este așteptată să revină la ținta de 2% anul viitor.
  • BCE va ajusta instrumentele necesare pentru a atinge obiectivul de stabilitate a prețurilor.

Consiliul guvernatorilor decide să reducă cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. Decizia de a diminua rata dobânzii la facilitatea de depozit, prin care se influențează politica monetară, se bazează pe actualizarea perspectivelor inflației și pe dinamica inflației de bază. Noile informații arată că procesul de dezinflație avansează. Totodată, inflația este afectată de evoluții economice neprevăzute. În același timp, condițiile de finanțare rămân restrictive.

Se prevede o creștere a inflației în lunile următoare, cu o revenire la ținta de 2% în cursul anului viitor. Salariile cresc într-un ritm rapid, însă presiunile costurilor cu forța de muncă vor scădea treptat, amortizate parțial de profituri. Consiliul guvernatorilor este hotărât să mențină ratele dobânzilor la niveluri restrictive până la atingerea obiectivului inflației de 2%.

Ratele dobânzilor BCE sunt reduse la 3,25% pentru facilitatea de depozit, 3,40% pentru operațiunile principale de refinanțare și 3,65% pentru facilitatea de creditare marginală, din cu 23 octombrie 2024.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Programul de achiziționare de active (APP) se reduce într-un ritm previzibil, Eurosistemul nu mai reinvestește integral principalul aferent titlurilor scadente. Reducerea portofoliului PEPP este de 7,5 miliarde euro pe lună, iar reinvestirile în PEPP vor înceta la sfârșitul lui 2024.