• Dan Șucu, Președintele Confederației Patronală Concordia, vobește la Conferința Concordia: Industrii Inteligente 2024.
  • Dan Șucu vorbește despre importanța mediului asociativ în societate.
  • Dan Șucu spune că sectorul imobiliar nu are un mediu asociativ corect.

„Prea multe lucruri se întâmplă doar în centru. Experienţa ne arată că sunt foarte importante şi hub-urile regionale, trebuie dezvoltate hub-uri importante, pentru că şi foarte multe lucruri din dialogul cu politicienii trebuie să se întâmple în regiuni, nu doar în centrală. Iar Clujul, din punctul meu de vedere, trebuie să fie de departe cel mai important centru regional. Mediul de afaceri are nevoie de dumneavoastră”, spune Dan Şucu.

„Ce este mediul asociativ? Iarăși o birocrație, iarăși timp pierdut, iarăși resurse și bani pierduți. Oare? Prima mea experiență cu mediul asociativ: aveam 33 de ani, cumpărasem de la Fondul Propietății de Stat (FPS) la licitație pachetul de 40% a două fabrici mari din România, una din Dej și una din Tg. Mureș.

La 30 și ceva de ani aveam pretenția să fiu cel mai important producător și exportator de mobilă a României. La licitație trebuia plătit un munte de bani, timp de cinci ani. Era un contract extrem de împovărător, înfricoșător pentru cineva de 60 de ani, dar la 30 vezi lucrurile diferit.

Titlurile zilei

CÂT TIMP PIERDE ROMÂNUL ÎN TRAFIC?
META BATE PALMA CU HOLLYWOOD
ISĂRESCU RENUNȚĂ LA POLITICA MONETARĂ
WINDOWS INTEGREAZĂ CHATGPT
VOLUMUL CONSTRUCȚIILOR SCADE CU 3,1% ÎN 2024
ÎNGHITE-N SEC

După ce semnez contractul, mă duc normal și în Asociația Producătorilor de Mobilă, să văd ce se întâmplă acolo, cum ne putem apăra interesele. Eram circa 100 de societăți comerciale acolo și vine un director din Ministerul Industriei Lemnului, care exista în perioada aceea, a vorbit cam o oră despre cum pot directorii de întreprinderi, care încă mai erau de stat, să-și cumpere fabrica prin MEBO, fără să plătească niciun ban. Nu mi se părea că locul meu este acolo și mi-am promis să nu mai aud de mediul asociativ pentru următorii mei ani ca om de afaceri.

Nu mi-am păstrat promisiunea și la opt ani distanță, timp în care societatea mea devenise cel mai mare retailer de mobilă a României, într-o integrare verticală, am participat la înființarea Asociației Marilor Retaileri, pentru a ne proteja interesele, pentru că birocrația devenea mai puternică și mai intruzivă. Am reușit să oprim multe dintre inițiativele… stupide e puțin spus, nu pe toate, dar atunci am înțeles cât este de important mediul asociativ.”, spune Dan Șucu, președintele Concordia.

Dan Șucu vorbește despre sectorul imobiliar

„Ce se întâmplă dacă nu există un mediu asociativ corect? Nu există o asociație puternică a dezvoltatorilor imobiliari. Ce se va întâmpla în urma situației Nordis? Birocrația va folosi această ocazie pentru a-și întări puterea, pentru a interveni în limitarea avansurilor, în limitarea posibilităților de afaceri în domeniul respectiv, și cei care vor avea de plătit vor fi dezvoltatorii care-și văd de treabă. Acei dezvoltatori care se bazează pe avans, ca să-și păstreze prețurile sub control; exact zona care trebuie să fie cea încurajată, va fi cea oprimată. De ce? Pentru că nu ne apărăm interesele. Pentru că noi uităm că tot ce am construit până acum și ce vom construi în continuare, trebuie și apărat. Cine ne apără construcțiile noastre și de cine trebuie apărate? România, Europa, nu sunt conduse de oameni de afaceri, nu sunt conduse de politicieni, sunt conduse de birocrație. O birocrație din ce în ce mai intruzivă, gurmandă și agresivă.”, adaugă Șucu.