• Producția industrială scade în primele opt luni ale anului cu 2% (serie brută), iar în august ritmul accelerează la 4,3% față de anul trecut.
  • Trendul descendent provine din diminuarea producției în cele trei sectoare industriale: energie electrică și termică, industrie prelucrătoare și industrie extractivă.
  • În luna august, producția industrială (serie brută) scade cu 4,3% din cauza scăderilor în cele trei sectoare industriale.

Producția industrială scade în primele opt luni ale anului cu 2% (serie brută), iar în august ritmul accelerează la 4,3% față de aceeași perioadă din 2023, conform datelor INS. Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, industria scade în primele opt luni cu 1,4% și cu 2% în august.

Comparativ cu iulie 2024, în august producția se reduce cu 12,8% ca serie brută, dar crește cu 1,1% ca serie ajustată. Trendul descendent din primele opt luni provine din diminuarea producției în cele trei sectoare industriale: producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-5,5%), industria prelucrătoare (-1,6%) și industria extractivă (-0,6%).

Ca serie ajustată, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat înregistrează un minus de 5,9%, industria prelucrătoare -1% și industria extractivă -0,5%. În luna august, producția industrială (serie brută) scade cu 4,3% din cauza scăderilor în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-5,0%), industria prelucrătoare (-4,5%) și industria extractivă (-0,4%).

Titlurile zilei

VOLUMUL CONSTRUCȚIILOR SCADE CU 3,1% ÎN 2024
ÎNGHITE-N SEC
POATE ÎNCASA ROMÂNIA 4 MLD. € DIN PNRR?
CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA

Față de iulie 2024, scăderile înregistrate în cele trei sectoare industriale sunt de 14,3% în industria prelucrătoare, 7,8% în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat și 1,2% în industria extractivă.

Vezi mai multe pe ZF.