• AMD prezintă noua serie de procesoare Epyc de a 5-a generație.
  • Producția MI325X începe înainte de finalul anului.
  • Acțiunile AMD scad cu 4% pe bursă, după eveniment.

E și mai hot cursa A.I.. AMD lansează procesoarele Epyc de a 5-a generație la conferința Advancing AI. Nume de cod? Turin.

Parcă-n ciuda Nvidia, căreia-i merge bine cu Blackwell.

Cipurile AMD sunt create special pentru alimentarea A.I, pe arhitectura de bază Zen 5.

Titlurile zilei

CÂT TIMP PIERDE ROMÂNUL ÎN TRAFIC?
META BATE PALMA CU HOLLYWOOD
ISĂRESCU RENUNȚĂ LA POLITICA MONETARĂ
WINDOWS INTEGREAZĂ CHATGPT
VOLUMUL CONSTRUCȚIILOR SCADE CU 3,1% ÎN 2024
ÎNGHITE-N SEC

Iar performanța ar fi de 2,7 ori mai mare decât ale cipurilor concurenței.

Vedeta? Noul cip MI325X, a cărui producție începe înainte de finalul anului.

Prezentarea a fost susținută de Dr. Lisa SU, Președinte & CEO AMD.

Vezi prezentarea aici:

Cine mai urcă pe scenă alături de CEO-ul Lisa Su?

Executivi de la Microsoft, Meta, Oracle, Google, SuperMicro și Databricks, companie cofondată de doi români.

Totuși, investitorii nu sunt prea mulțumiți.

Acțiunile AMD scad cu 4% pe bursă, dar păstrează evoluția de 11,4% de la începutul anului.

AMD Instinct MI325X

Acceleratorul AMD Instinct MI325X este creat pentru a domina industria A.I., datorită capacității sale de memorie și a performanței superioare. Cu 256 GB de memorie HBM3E și o lățime de bandă de 6.0 TB/s, MI325X oferă cu 1.8 ori mai multă capacitate și cu 1.3 ori mai multă lățime de bandă decât predecesorul său, modelul H200. Specificațiile îl fac ideal pentru sarcini A.I. complexe, precum antrenarea și inferența modelelor generative, scrie Trend Force.

AMD anunță planuri pentru următoarea generație, Instinct MI350, care va aduce o îmbunătățire de până la 35x în performanțele de inferență. Este pregătit pentru lansare în a doua jumătate a anului 2025​.

AMD EPYC Generația 5

Turin (Torino), promite performanțe impresionante pentru centrele de date, aplicațiile A.I. și cloud. Aceste noi procesoare folosesc arhitectura “Zen 5”, și oferă până la 192 de nuclee, ce extind eficiența energetică și performanța record stabilite de generațiile anterioare. Procesoarele din seria EPYC 9005 sunt compatibile cu platforma SP5, și sunt ideale pentru o gamă largă de sarcini de lucru.

EPYC 9575F, cu 64 de nuclee și frecvență de boost de până la 5 GHz, este creat special pentru soluțiile A.I. bazate pe GPU. Comparativ cu competiția, acest procesor oferă o viteză de procesare cu 28% mai mare, esențială pentru a susține fluxul de date către GPU-uri în sarcinile solicitante de A.I.

AMD Ryzen™ AI PRO seria 300

AMD Ryzen™ AI PRO seria 300 sunt proiectate special pentru a transforma calculatoarele comerciale de ultimă generație. Procesoarele vin cu putere de calcul A.I. mult mai mare și o durată de viață extinsă a bateriei. Sunt ideale pentru utilizatorii de afaceri care caută productivitate la nivel înalt. Noua arhitectură Zen 5 și tehnologia XDNA™ 2 pentru procesarea A.I. permit ca aceste cipuri să fie de până la trei ori mai rapide decât generațiile anterioare, și oferă până la 55 de trilioane de operațiuni pe secundă.