• OpenAI ia în considerare adoptarea unui model de Public Benefit Corporation (PBC) pentru a evita riscurile de preluare ostilă, conform Financial Times.
  • Compania obține recent 6,6 miliarde de dolari în finanțare, iar acum este evaluată la 150 miliarde de dolari.
  • Schimbările în conducere și presiunea comercială au determinat OpenAI să reevalueze structura sa organizațională.

OpenAI este într-un moment crucial după ce a obținut recent o sumă semnificativă de finanțare. Infuzia de capital a dus la o evaluare record a companiei, dar a adus și provocări legate de controlul și direcția strategică a acesteia. Cu o structură actuală care combină nonprofitul cu o societate cu răspundere limitată, OpenAI caută acum să își protejeze misiunea și echipa executivă.

Start-up-ul de inteligenţă artificială, care a obţinut săptămâna trecută o finanţare de 6,6 miliarde de dolari, plănuieşte să se reorganizeze ca o corporaţie de utilitate publică (PBC). Modelul de societate este nou şi rar folosit, fiind adoptat şi de alţi jucători din domeniul AI, cum ar fi Anthropic şi xAI, fondat de Elon Musk.

Provocări structurale

Un avantaj major al structurii PBC este că poate preveni o achiziţie nedorită sau presiunile venite din partea unui investitor activist, spun surse apropiate companiei. Aceasta ar însemna că un investitor actual, cum ar fi Microsoft, ar putea avea dificultăţi în a prelua controlul asupra OpenAI.

Titlurile zilei

VOLUMUL CONSTRUCȚIILOR SCADE CU 3,1% ÎN 2024
ÎNGHITE-N SEC
POATE ÎNCASA ROMÂNIA 4 MLD. € DIN PNRR?
CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA

PBC-urile sunt o formă relativ nouă de entitate corporativă în Statele Unite care obligă companiile să îmbine profitul cu interesele publice. Această structură permite directorilor să reziste presiunilor externe și ofertelor lucrative de preluare fără riscul unor acțiuni legale din partea acționarilor. Adoptarea acestui model ar putea face OpenAI mai atractiv pentru investitori și ar putea facilita obținerea de capital suplimentar.

Noua structură este propusă într-un moment de schimbare pentru OpenAI, care a devenit una dintre cele mai valoroase companii din Silicon Valley, evaluată recent la 150 de miliarde de dolari. Modelul îi va permite să atragă noi investitori şi să obţină capitalul necesar pentru a concura cu giganţi bine finanţaţi, precum Google, şi pentru a susţine costurile dezvoltării modelelor avansate de inteligenţă artificială.

OpenAI are și provocări interne

Totuşi, compania are şi provocări interne. În urmă cu un an, Sam Altman a fost temporar demis în urma unui litigiu la nivelul consiliului de administraţie. Recent, mai mulţi membri ai echipei de conducere, inclusiv Mira Murati, directorul tehnologic, şi-au anunţat plecarea. În acelaşi timp, Elon Musk, cofondatorul OpenAI, a dat în judecată compania și a acuzat-o că a abandonat misiunea sa originală de a aduce beneficii umanităţii prin parteneriatul de miliarde de dolari încheiat cu Microsoft.

OpenAI este într-un proces de reevaluare a structurii sale organizaționale pentru a se adapta provocărilor actuale ale pieței și pentru a-și proteja misiunea. Trecerea la un model PBC ar putea oferi companiei mai mult control asupra direcției sale strategice și ar putea asigura că dezvoltarea tehnologiilor sale rămâne aliniată cu beneficiile sociale. Schimbarea reflectă angajamentul OpenAI de a dezvolta inteligența artificială într-un mod responsabil și benefic pentru întreaga societate.