- Ziua mondială a Educaţiei a fost marcată, în 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, sub sloganul „Profesorii: Conducerea în criză, reimaginarea viitorului”.
- Educaţia transformă vieţi şi se află în centrul misiunii UNESCO de a construi pacea.
- Această zi a fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”.
Ziua Educaţiei în România este sărbătorită din anul 2013 pe 5 octombrie. Educaţia transformă vieţi şi se află în centrul misiunii UNESCO de a construi pacea, de a eradica sărăcia şi de a stimula dezvoltarea durabilă. Dacă această dată pica în timpul săptămânii, atât elevii, cât şi profesorii, vor fi liberi.
Advertisment
Această zi a fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Recomandare, alături de cea „privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org.
Ziua mondială a Educaţiei a fost marcată, în 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, sub sloganul „Profesorii: Conducerea în criză, reimaginarea viitorului”, fiind esenţială contribuţia cadrelor didactice pentru a oferi învăţare la distanţă, pentru a sprijini populaţiile vulnerabile, pentru a redeschide şcolile şi pentru a se asigura că lacunele în materie de învăţare au fost atenuate.
Titlurile zilei
Semnificația zilei Educației în România
Evenimentul dedicat profesorilor are rolul de a sublinia importanța educației în formarea unei societăți echilibrate și informate. Este o zi dedicată tuturor formelor de învățare și cadrelor didactice de pretutindeni, pentru a recunoaște și pentru a susține modalitatea prin care noi, oamenii, putem dobândi cunoștințe și abilități de la vârste fragede.
Un scop important al evenimentului, Ziua Educației, este și acela de a atrage atenția asupra dreptului universal la educație, deoarece reprezintă o valoare fundamentală care trebuie să fie accesibilă tuturor, indiferent de statut social sau economic.