• Banca Națională a Poloniei urmărește să crească rezervele de aur la 20%.
  • În 2023, Polonia finalizează achiziția a 100 de tone de aur, conform promisiunii din 2021.
  • Băncile centrale cumpără aur pentru protecție împotriva riscurilor geopolitice și inflației.

Banca Națională a Poloniei cumpără în trimestrul doi mai mult aur decât orice altă bancă centrală majoră. Obiectivul său este să crească proporția aurului în rezervele totale la 20%, de la 15% cât era la sfârșitul lunii iunie. O parte semnificativă din aurul Poloniei se află la Banca Angliei.

Adam Glapinski, guvernatorul Băncii Naționale a Poloniei, promite în 2021 că, dacă va fi reales, va crește rezervele de aur cu 100 de tone. Această promisiune este îndeplinită în 2023, exact la un an după ce Glapinski și-a asumat acest angajament. Cele mai recente achiziții au fost făcute când prețul aurului atinge un nivel record. Cererea ridicată din partea băncilor centrale contribuie la acest preț. În ultimele luni, cotațiile aurului continuă să crească, stabilind noi recorduri, scrie ZF.

Banca Națională a Ungariei decide să își majoreze rezervele de aur la 110 tone

Banca Națională a Ungariei decide să își majoreze rezervele de aur la 110 tone. Comparativ, Banca Națională a Poloniei deține 377,4 tone de aur la sfârșitul trimestrului doi. Ungaria are cele mai mari rezerve de aur pe cap de locuitor din Europa Centrală și de Est. Banca centrală a Serbiei începe să cumpere aur în 2019 și își aduce rezervele la cel mai ridicat nivel din istoria sa până în 2024. În trimestrul doi, și Banca Națională a Cehiei achiziționează aur în cantități considerabile.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Banca centrală a Turciei își crește, de asemenea, cantitatea de aur deținută. Deși creșterea este modestă, rezervele totale ating un nivel record. Achizițiile efectuate de la începutul anului ajung la aproape 50 de tone. În iunie, Banca Centrală a Indiei cumpără mai mult aur decât în oricare dintre ultimii doi ani. Acest lucru face ca India să fie liderul achizițiilor de aur în cadrul G20. Banca Populară a Chinei își crește rezervele de aur cu 30% din noiembrie 2022. Achizițiile masive din 2023 surprind experții occidentali, deși apetitul Chinei pentru aur scade treptat.