• Inflația din zona euro a scăzut în septembrie la 1,8%, sub ținta de 2% a BCE, pentru prima dată din 2021.
  • Scăderea prețurilor la energie cu 6% a fost principalul factor al încetinirii inflației în septembrie.
  • Investitorii se așteaptă ca BCE să anunțe a treia reducere a dobânzilor la ședința din 17 octombrie.

Inflaţia în zona euro scade în septembrie sub 2%, pentru prima dată de la mijlocul anului 2021. Crește posibilitatea ca Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă dobânzile luna aceasta, în condiţiile în care lupta de trei ani pentru a ţine preţurile sub control se apropie de final, scrie Mediafax.

Datele publicate marţi de Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro ajunge în septembrie la 1,8%, de la 2,2% în august. Inflaţia este acum mult sub nivelul de vârf de 10,6%, înregistrat în octombrie 2022, şi sub ţinta BCE de 2%. Analiştii se aşteptau luna aceasta la o inflaţie de 1,9%.

Inflaţia de bază,adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, scade la 2,7% în septembrie, de la 2,8% în august, în timp ce analiştii se aşteptau la un nivel de 2,8%, conform datelor Eurostat.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Scăderea prețurilor la energie reduce inflația în zona euro

Încetinirea inflaţiei în zona euro se explică în principal prin faptul că preţurile la energie înregistrează o scădere de 6% în septembrie, după un declin de 3% în august. În schimb, preţurile la servicii înregistrează o creştere de 4%, după un avans de 4,1%, în timp ce preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări urcă cu 2,4%, de la 2,3%.

Investitorii se aşteaptă ca, la şedinţa de politică monetară din 17 octombrie, BCE să anunţe a treia reducere a dobânzilor.

În septembrie, BCE estima o inflaţie de 2,5% în 2024, de 2,2% în 2025 şi de 1,9% în 2026, similar proiecţiilor din iunie.