• Isărescu afirmă că activele cripto sunt investiții extrem de volatile, spre deosebire de activele lichide și sigure.
  • Guvernatorul reafirmă nevoia de politici monetare stricte pentru a combate inflația.
  • Mugur Isărescu subliniază că Bitcoin este un criptoactiv speculativ, fără reglementări și garanții de stat.

„Nu vedem activele cripto ca fiind bani. Nici măcar în sensul cel mai larg posibil al definiției banilor. Aceste cripto active sunt extrem de volatile; sunt produse de investiții extrem de volatile, spre deosebire de bani, care sunt active lichide, sigure și accesibile. Iar între criptoactive și monedele digitale ale băncilor centrale sunt multe diferențe”, o spune Mugur Isărescu la conferința „Provocări ale băncilor centrale moderne”.

Isărescu a reafirmat încrederea că „economiile, inclusiv România, urmăresc să asigure robusteţea creşterii economice şi sustenabilitatea acesteia pe termen lung. Recentul episod de rată ridicată a inflaţiei, a determinat băncile centrale să răspundă printr-un ciclu de înăsprire a politicii monetare, după o perioadă prelungită de dobânzi scăzute şi chiar negative, înainte de 2020″.

Nu este pentru prima data când Guvernatorul BNR folosește discursul public pentru a se distanța de fenomenul criptomonedelor.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Bitcoin „nu este reglementat, nu are garanțiile statului. Nu este o criptomonedă. Este un criptoactiv speculativ”, spunea acesta în urmă cu doi ani.

Isărescu: politicile fiscale relaxate, reflectă dezechilibre tot mai mari în poziţiile fiscale şi externe

„În faţa inflaţiei, publicul se aşteaptă la salarii mai mari, iar băncile centrale caută să gestioneze aşteptările inflaţioniste, pentru a evita declanşarea unei spirale salarii-preţ în economie”, explică Mugur Isărescu.

„Când se confruntă cu inflația, publicul se așteaptă la salarii mai mari, iar băncile centrale caută de a gestiona așteptările inflaționiste pentru a evita declanșarea unei spirale salarii-preț în economie. În ciuda progreselor recente în materie de dezinflație, ne menținem în continuare opiniile prudente conform cărora, pentru a orienta inflația către intervalul țintă și orizontul proiectat, este esențială o abordare holistică pentru evaluarea tabloului macroeconomic general, pe lângă baze solide de date pentru susținerea deciziilor politicii monetare”, consideră Guvernatorul.